MONDIALE MONDHARPEN

De gedachtenverdrijver. De historie van de mondharp door Phons Bakx 174 blz., Hadewijch 1992, f 30,- ISBN 90 5340 163 2

In 1974 klemde Phons Bakx uit verveling een mondharp tussen de tanden. Het was de geboorte van een muzikale obsessie. Als kenner van volksmuziek (en medewerker aan het VPRO-radioprogramma "De Wandelende Tak') begon Bakx materiaal te verzamelen, en met de oprichting van het Middelburgs Mondharp Ensemble nestelde hij zich in een eeuwenoude traditie.

Hoogstwaarschijnlijk ontstond het aanvankelijk houten instrument zo'n 4000 jaar gelden in de Zuidchinese provincie Yunnan, vanwaaruit het aan een zegetocht over de wereld begon. Velen zullen de mondharp nu vooral identificeren met vergrijsde hippies, danwel jamborees van padvinders, of Vlaamse volksmuziekgroepen, maar Bakx weet in zijn aanstekelijke monografie De gedachtenverdrijver duidelijk te maken dat we hier van doen hebben met een fundamenteel oer-instrument van mondiale betekenis. Hij voert ons langs de Utété van de Samoa-eilanden, de Polynesische Pokakakaka, de Génggong uit Bali, de Kunkan uit Oost-Siberië, de Trumpel uit Zwitserland, tot de Nederlandse Muiltromp. In de achttiende eeuw repte de jezuïet Filippo Bonanni van de Sciacciapensieri, "Gedachtenverdrijver'. Dit boek is van een oprecht gepassioneerde, en daarom zelfs voor mondharphaters als ikzelf prachtig. Hier is eenvoudigweg alles te vinden wat wij ooit over de mondharp wilden weten, maar te bang waren om te vragen.