Mafia wil weer aureool van onaantastbaarheid

ROME, 4 JULI. De politie al dertig jaar naar hem op zoek, maar Totò Riina beweegt zich al jaren vrijwel ongestoord in Sicilië, zo heeft hij laten weten via zijn advocaat. “Ik heb hem een paar keer ontmoet”, zei de advocaat van Riina en andere mafiosi, Cristoforo Fileccia, deze week in een tv-programma. Er is wel gespeculeerd dat Riina dood zou zijn. Hij was voor het laatst gezien bij zijn geheime huwelijk, in het midden van de jaren zeventig. Maar omdat er geen goede foto's van hem bestaan - de laatste dateert van meer dan twintig jaar geleden - kan Riina zich betrekkelijk ongestoord bewegen, zei Fileccia.

Volgens de politie is deze onthulling een provocatie, bedoeld om de staat belachelijk te maken en de mafia weer het aureool van onaantastbaarheid te geven. Dat imago is in het gedrang gekomen door de demonstratie tegen de mafia vorige week zaterdag in Palermo, toen honderdduizend mensen een hardere aanpak van de georganiseerde misdaad eisten. Het was de grootste betoging die ooit in Italië tegen de mafia is gehouden.

Op de demonstratie werd de aanslag herdacht op Giovanni Falcone, de belangrijkste mafiabestrijder van Italië. Hierna zijn voor het eerst op vrij grote schaal mensen informatie gaan geven aan de politie. De uitspraak op tv van advocaat Fileccia wordt gezien als een waarschuwing om niet te praten en een verzekering van Riina aan zijn mensen dat hij nog steeds de baas is.

Onlangs is besloten om meer geld en mensen beschikbaar te stellen voor de jacht op de belangrijkste voortvluchtige mafiosi: naast Riina zijn dat onder andere Bernardo Provenzano, Nitto Santapaola en Giuseppe Madonia. Wie informatie hierover geeft, kan rekenen op een flinke financiële beloning.

Fileccia wilde niet zeggen waar op Sicilië hij Riina heeft ontmoet en wanneer. Hij zei alleen dat het niet in Corleone was, het stadje dat Riina's machtsbasis vormt. Na een bloedige bende-oorlog begin jaren tachtig hebben de Corleonesi onder leiding van Riina de macht overgenomen binnen de mafia. De advocaat zei dat hij “sinds enige tijd” niet meer met Riina spreekt, omdat de druk van de politie te groot is geworden.

Begin 1989 had de mafia-spijtoptant Salvatore Contorno al verteld dat Riina en andere voortvluchtige mafiosi in luxueuze villa's in Palermo wonen. Hij had zelfs de wijken aangegeven waar zij zaten. Contorno zei dat sommige agenten wisten wie ze voor zich hadden, maar dat zij de mafiosi niet durfden te arresteren omdat die zich steeds lieten begeleiden door tot de tanden gewapende lijfwachten. Deze onthulling heeft nooit tot enig zichtbare actie van de politie geleid.

    • Marc Leijendekker