Krabbe ziet af van Olympische Spelen

HAMBURG, 4 JULI. De Duitse sprintster Katrin Krabbe, die afgelopen weekeinde in Londen werd vrijgesproken van malversatie bij de dopingcontrole, doet niet mee aan de Olympische Spelen van Barcelona. Ook de beschuldigde Grit Breuer en Silke Möller zien af van een start in de Catalaanse hoofdstad.

De drie atletes, die zondag door de arbitragecommissie van de IAAF werden vrijgesproken van dopingfraude tijdens een trainingskamp in Stellenbosch (Zuid-Afrika), hebben een brief geschreven aan Willi Daume, de voorzitter van het Duitse Olympische comité. Krabbe heeft de laatste weken weinig kunnen trainen en haar gedachten nauwelijks bij de atletiek gehad. Grit Breuer, de Europese kampioene 400 meter, ondervindt last van een spierblessure.

Jos Hermens, de manager van Krabbe, zei gisteren dat de tweevoudige wereldkampioene van Tokio de afgelopen vijf maanden te zeer onder de verdachtmakingen heeft geleden om fatsoenlijk te kunnen trainen. “Volgens mij doet ze niet mee in Barcelona”, zei Hermens, al voordat hij van de brief had vernomen. “Je kunt wel zeggen: "Het verhoor is voorbij. Ik ben vrijgesproken. Kom op, nu aan de slag.' Maar zo werkt het niet. Het is heel moeilijk je in krap vier weken te prepareren voor zo'n belangrijk toernooi. Dat is mijn mening.”

Klaus Licht, voorzitter atletiek van SC Neubrandenburg, bevestigde de brief aan Daume. De "Norddeutsche Rundfunk' verspreidde in de ochtenduren al het bericht dat Krabbe van deelneming zou afzien. Ook hoofdsponsor Nike zou in de beslissing een rol hebben gespeeld. Volgens het radiostation zal de 28-jarige Möller definitief met atletiek stoppen. Tijdens de wereldkampioenschappen van Rome (1987) won Möller onder haar meisjesnaam Gladisch goud op de 100 en 200 meter.

De Duitse atletiekbond (DLV) moest deze week schielijk de schorsing van vier jaar intrekken. De drie waren geschorst omdat bij controle bleek dat de atletes identieke urine hadden ingeleverd. De IAAF zag uiteindelijk ook geen reden tot vervolging, maar gisteren stonden plotseling al wel weer de dopingcontroleurs op de stoep in Neubrandenburg voor weer een onverwachte test. Mogelijk dat dat wantrouwen de druppel is geweest. (SID)