Koninklijke/ Shell Groep duurste bedrijf ter wereld

ROTTERDAM, 4 JULI. De Koninklijke/ Shell Groep is met een marktwaarde van ruim 77,8 miljard dollar (132,3 miljard gulden) het duurste concern ter wereld.

Dit meldt Business Week in de top-1000 van ondernemingen die het Amerikaanse zakenblad jaarlijks opstelt. De Nederlands-Britse oliemaatschappij verdrong dit jaar het Japanse Nippon Telephone & Telegraph (NTT) van de eerste plaats. Dat concern, dat op de tweede positie van de ranglijst eindigde, is volgens de telling van Business Week 77,5 miljard dollar waard.

De plaatsen acht tot en met tien in de top-1000 zijn voor Amerikaanse concerns. Exxon bleef met 75 miljard dollar op de derde positie staan, Philip Morris won twee plaatsen met een marktwaarde van 71 miljard dollar.

Unilever is met een 24ste positie wat marktwaarde betreft het eerstvolgende Nederlandse concern op de ranglijst. In totaal bevat de top-1000 een vijftiental Nederlandse ondernemingen.

Op de wereldranglijst van grootste winstmakers komt Koninklijke/ Shell Groep met 4,3 miljard dollar op de derde plaats, na Exxon en General Electric. Unilever is met 2,1 miljard dollar de achtste winstgevende maatschappij ter wereld. Wat rendement op eigen vermogen betreft, haalden Wolters Kluwer en Polygram respectievelijk de tiende en vierde positie op de wereldranglijst.

Uitgezonderd NTT verdwenen alle Japanse ondernemingen uit de top tien. Reden is de scherpe daling van de aandelenkoersen in Tokio. Van de 1000 duurste ondernemingen ter wereld is nog steeds een kwart Japans.

De telling van Business Week gaat uit van het aantal aandelen van een concern vermenigvuldigd met de beurskoers. Als peildatum nam het zakenblad 29 mei jongstleden.