Groothandel Unigro zoekt kandidaten voor beursgang

ROTTERDAM, 4 JULI. Groothandel Unigro (Spar, Super en Cirkel) acht zich over drie tot vier jaar rijp voor de Amsterdamse effectenbeurs. Dit heeft eigenaar/bestuursvoorzitter E.Th.A.C. Albada Jelgersma gisteren gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

Albada Jelgersma vindt echter wel een vereiste dat Unigro winstgevender wordt en het beursklimaat aantrekt: het nettoresultaat ten opzichte van de omzet moet volgens de topman stijgen van 0,8 procent tot 1,5 procent.

Albada Jelgersma ziet als mogelijkheid om aan een dure beursintroductie te ontkomen de “reverse take-over”, de omgekeerde overneming. Unigro zou dan de activa in moeten brengen in ruil voor nieuw uit te geven aandelen bij een bestaand beursfonds. Een recent voorbeeld gaf J.A.J. van den Nieuwenhuyzen door zijn eigen CD-bedrijven in te brengen in het noodlijdende Docdata. Inmiddels is Docdata door deze inbreng weer een florerend bedrijf.

Albada Jelgersma wil via een reverse take-over een soortgelijk bedrijf opzetten. Beursgenoteerde branchegenoten Sligro, De Boer en Schuitema (met wie Albada Jelgersma slaande ruzie heeft gehad) hebben laten weten niet met Unigro in zee te willen. Albada Jelgersma heeft privé ook nog een indirect belang in de ter beurze genoteerde dropfabrikant Klene en een aanmerkelijk belang van tussen de 15 en 20 procent in het wankelende automatiseringsbedrijf HCS. Bij de laatste is hij bovendien commissaris.

Albada Jelgersma wil in de nieuwe beursgenoteerde onderneming een commissariaatszetel. “Ik hoef niet per se in de directie. Ik wil niemand afschrikken.” Unigro behaalde in het in januari afgelopen boekjaar (eindigend op 31 januari 1992) een netto winst van 32,2 miljoen gulden, dertien procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De omzet steeg met 12,2 procent tot 4,1 miljard gulden.