Finaleplaats gloort voor volleyballers ondanks nederlaag

FLORENCE, 4 JULI. In de play-offs voor de Worldleague volleybal heeft het Nederlands team gisteravond met 3-2 verloren van wereldkampioen Italië. Na de derde set stond de Nederlandse ploeg op een 1-2 voorsprong, via de setstanden 9-15, 15-12 en 14-16,. Maar het team van coach Arie Selinger hield het zeer hoge niveau van de wedstrijd uiteindelijk niet lang genoeg vol en verloor de vierde set en de tiebreak beiden met 15-10.

Een troost voor de Nederlanders is dat door de geringe verliesmarge een plek in de finale op 4 en 5 september in Genua nagenoeg is veilig gesteld. Afhankelijk van de resultaten dit weekeinde van de andere vier ploegen - Cuba speelt thuis tweemaal tegen de GOS en Brazilië bestrijd Amerika tweemaal in San Diego - is het resultaat van gisteravond waarschijnlijk al toereikend. In het ongunstigste geval volstaat morgen winst in één set als Nederland opnieuw in Florence tegen Italië speelt. Na de topwedstrijd van gisteravond, maakten de spelers overigens duidelijk niet van plan te zijn zich op zo'n minimum basis te willen plaatsen. Ron Zwerver stelde er van overtuigd te zijn dat de ploeg beter is dan die van de Italianen en dat morgen opnieuw alles zal worden geprobeerd dat aan te tonen.

Na twee uur volleybal op het allerhoogste niveau zag het er gisteravond lang na uit op dat de Nederlandse ploeg zich niet hoefde te verdiepen in kansberekeningen. Winnen was zonder meer voldoende en dat leek er in te zitten.

Via de meest enerverende set van deze wedstrijd nam de ploeg van Arie Selinger een 1-2 voorsprong. Pas op 11-11 kwam Italië voor het eerst gelijk met de Nederlanders die ook in de eerste set al een demonstratie hadden gegeven van hun hoge niveau. Toen zag Italië geen kans de spoedig opgelopen achterstand in te halen, maar in die derde set lukte dat dus wel. Vooral door de sprongserve van Andrea Zorzi. Zes punten sloeg de sterspeler bijeen vanaf de serveplaats. Maar het waren ook enkele van zijn aanvalfouten waardoor Nederland de set uiteindelijk won. De Argentijnse coach van de Italianen, Julio Velasco verving in de loop van die derde set vier spelers, onder wie in laatste instantie ook Zorzi.

Dat nieuwe team mocht ook het veld in voor de vierde set. Het hoge niveau van beide teams werd ook aangetoond door de achteloze wijze waarop het hele arsenaal van twaalf spelers wordt ingezet. Ook Arie Selinger benutte de kwaliteiten van al zijn spelers en kwam in de verloren tweede set tot het maximale aantal wissels. Toch hanteert Velasco het wapen van het breedteniveau gemakkelijker dan zijn Nederlandse collega. Dat bleek in de twee laatste sets van de wedstrijd. Aanvankelijk had Nederland ook in de vierde set nog een licht overwicht maar in de eindfase daalde het zeer evenwichtige niveau en benutten de Italianen hun zeer brede selectie maximaal.

Op basis van die kwaliteit gaven de Italianen de Nederlanders in de tiebreak een lesje in strategie. In slechts acht opslagbeurten sloeg het team van Velasco 15 punten bijeen. Met name omdat de ploeg door handig wisselen het maximum aantal lange mannen aan het net inzette. Pas in de allerlaatste wedstrijdfase verscheen spelverdeler Paolo Tofoli voor het net, maar toen mocht Zorzi serveren en dat bracht twee extra punten met zich waardoor Italië op 14-10 kwam en dat is in een tiebreak een verloren stand. Nederland had in die vijfde set de normale beginopstelling in het veld gebracht en dat betekende dat Ron Zwerver zijn befaamde sprongserve pas kon benutten toen zijn ploeg al in een verloren situatie was gemanoeuvreerd. Overigens was het serveer-rendement van Zwerver in deze wedstrijd matig. In de tweede set sloeg hijzelf driemaal achtereen fout en daarna was er vaak sprake van ingehouden slagen. Verheugend was wel dat de beste aanvaller van de Nederlandse ploeg in alle andere spelfacetten volledig terug is op zijn niveau. De laatste weken kampte de Nederlandse ster met een lichte vormcrisis en de vraag werd al gesteld of hij hier nog voor de Olympische Spelen bovenuit zou groeien.

Coach Arie Selinger toonde zich na afloop van de enerverende wedstrijd juist in relatie tot de Spelen tevreden over zijn team. “We zijn bijna op het gewenste niveau.”

    • Hidde van der Ploeg