Duitsland: toch geen visumplicht voor Joegoslaven

BEEK, 4 JULI. Het Rode Kruis had in een hangar op Maastricht Airport de veldbedden en de gamellen al klaar gezet.

De 350 passagiers van de twee vliegtuigen uit Skopje, die voor gisteravond waren aangekondigd, zouden immers geen kans maken in Duitsland te worden toegelaten. Want in tegenstelling tot wat de douaniers tot woensdag verondersteld hadden, zou Duitsland wèl een visumplicht voor "rest-Joegoslaven' kennen. In die wetenschap, verstrekt door het ministerie van justitie, mocht de douane geen doorreisvisa meer afgeven aan passagiers die geen visum konden tonen voor het eigenlijke land van bestemming, Duitsland.

Iedereen op Beek was gisteravond dan ook voorbereid op een nieuwe rampnacht, nog groter dan die van woensdag, toen de Duitse douane vijf bussen aan de grens terugstuurde. “We gingen ervan uit dat een groot deel van de mensen asiel zou aanvragen, zodra ze zouden horen dat ze terug moesten”, zei de leider van het douaneteam, F. Dieckhaus.

Toen om kwart over zes het eerste vliegtuig landde, werden de passagiers naar een afgelegen hangar geloodst voor de "afhandeling'. Maar nauwelijks was de controle van de reispapieren begonnen of er kwam het tegenbericht dat Duitsland tóch geen visumplicht kende voor de Joegoslaven. “Ik hoorde het van iemand die naar het nieuws van zes uur had geluisterd”, aldus de vertegenwoordiger van het ministerie van justitie, C. Senneker, die de operatie in Beek leidde: “Ik heb dat bericht meteen nagetrokken en inderdaad: de Nederlandse ambassadeur in Bonn had vanmorgen van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken te horen gekregen dat er pas op 1 augustus een visumplicht voor Joegoslaven zou komen.”

Onmiddellijk kregen de douaniers de nieuwe instructie om net als de afgelopen dagen doorreisvisa uit te schrijven voor eenieder die over genoeg middelen van bestaan voor twee dagen (de duur van het visum) en een retourticket beschikte. Senneker betwijfelde niettemin of de Joegoslaven zouden worden toegelaten in Duitsland: “Ik heb met diverse Duitse grensposten gebeld, maar daar houdt iedereen nog steeds vol dat Joegoslaven een visum nodig hebben.”

Ook hoofdcommissaris Glosch van de Bundesgrenzschutz in Keulen was er deze week van overtuigd dat er een visumplicht bestaat voor alle "rest-Joegoslaven': “Wij hebben op 6 mei een visumplicht ingevoerd, toen de toestand aan onze zuidoostelijke grens onhoudbaar werd. Onze mensen aan de grens hebben de opdracht niemand door te laten die geen visum voor Duitsland kan laten zien”, zo zei Glosch donderdag nog.

Overigens verwachten alle betrokkenen dat de vluchtelingenstroom na het weekeinde sterk zal afnemen. Vanaf maandag moet iedere Joegoslaaf die naar Nederland wil eerst een visum halen bij de Nederlandse consul in Skopje of Sofia. Daarbij wordt een schriftelijk bewijs gevraagd dat een kennis of familielid in Nederland bereid is de reiziger te ontvangen en garant voor hem te staan. “Maar wat voor voorwaarden we moeten stellen aan mensen die door willen reizen naar Duitsland, weten we nog steeds niet,” aldus Senneker.