Carringtons vredesmissie levert niets op

LJUBLJANA, 4 JULI. De vredesmissie van Lord Carrington, voorzitter van de Joegoslavische vredesconferentie, naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo heeft niets opgeleverd. Gisteravond laat kwam het in een westelijke voorstad van Sarajevo weer tot hevige gevechten. Ook dichtbij het hotel waar eenheden van de Verenigde Naties verblijven werd gestreden.

“Wij hebben geen enkele vooruitgang geboekt”, zei Carrington gisteren na vijf uur praten met de Bosnische president en moslimleider Alija Izetbegovic en de leider van de Servische minderheid, Radovan Karadzic.

Carrington werd op het vliegveld verwelkomd door de commandant van de VN-vredesmacht in Sarajevo, Lewis MacKenzie. Hij werd vervolgens in een pantservoertuig naar het presidentiële paleis gebracht. Zowel de route van het vliegveld naar het centrum van Sarajevo als het presidentiële paleis werd door commando's van de VN bewaakt. Kort nadat Carrington bij het presidentiële paleis was gearriveerd, ontploften in de buurt van het gebouw enige granaten.

Izetbegovic zei na afloop van de gesprekken met Carrington twee voorwaarden te stellen voor een voortzetting van de vredesbesprekingen: “Wij eisen een staakt-het-vuren dat op zijn minst een week duurt en voorts dat de wapens van het federale leger onder internationaal toezicht komen”. Hij zei verder niet bereid te zijn met Radovan Karadzic te praten. “Wij zijn niet van plan met oorlogsmisdadigers te onderhandelen”, stelde hij.

De nieuwe premier van Joegoslavië, Milan Panic, is gisteren in Belgrado aangekomen. De Californische zakenman kon niet zonder meer naar de Joegoslavische hoofdstad vliegen. De speciale sanctiecommissie van de Veiligheidsraad heeft hem donderdagavond laat toestemming gegeven voor een vlucht naar zijn vaderland.

    • Theo Engelen