British Gas en Agip onderhandelen over olie in Kazachstan

British Gas en de Italiaanse staatsoliemaatschappij Agip hebben het recht verworven om met de regering van de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan te onderhandelen over de exploitatie van de olie- en gasvelden in Karachaganak.

British Gas en Agip hebben achttien maanden onderhandeld om het principe-akkoord binnen te slepen. Daarmee wisten zij een consortium bestaande uit BP en Statoil en een verbond van Amerikaanse maatschappijen af te troeven. De verwachting is dat het definitieve contract volgend jaar zomer zal worden ondertekend. De joint venture wil de komende tien jaar meer dan 6 miljard dollar in Karachaganak investeren.

British Gas wilde gisteren alleen maar meedelen dat de regering van Kazachstan een deel van de winst krijgt dat toeneemt naarmate het veld langer in gebruik is. Uiteindelijk zal de regering een groter deel van de winst ontvangen dan de twee maatschappijen. Het contract heeft een looptijd van 40 jaar en kan met nog eens twintig jaar worden verlengd.

Karachaganak in het noordwesten van Kazachstan heeft een van de grootste olie- en gasvoorraden ter wereld waaruit 20 biljoen kubieke meter gas kan worden gewonnen. Dat is vier keer zo veel als de totale gasvoorraad van Groot-Brittannië. Daarmee zou British Gas zijn voorraden verdubbelen. De nieuwe reserves zijn voldoende om meer dan tien jaar aan de vraag van Groot-Brittannië te voldoen.