Belegger sombert over koersen op korte termijn

AMSTERDAM, 4 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs stond deze week in het teken van een duidelijke versombering van de vooruitzichten voor de korte termijn. Zeker na de negatieve reactie van Wall Street op de discontoverlaging is een "kopersstaking' onder beleggers uitgebroken.

“De zwakke dollarkoers speelt het beursklimaat parten en het voorlopig uiblijven van de lang verwachte renteverlaging ontneemt de beurs bovendien haar aantrekkelijke aspecten”, schrijft effectenbank Schretlen & Co in haar laatste maandbericht. Uit angst dat de recente bijstellingen van de vooruitzichten door enkele ondernemingen met name voor de cyclische fondsen de toon zouden zetten, is de onzekerheid voor de komende halfjaarcijfers toegenomen.

Daar staat tegenover dat er enige vraag onstond naar dollargevoelige fondsen. De Amerikaanse korte rente kan na de discontoverlaging alleen maar stijgen, wat een stimulerend effect op de dollarkoers zal hebben. Hunter Douglas - vorige week goed voor een verlies van 9,50 gulden als gevolg van naar beneden bijgestelde winstverwachtingen - herstelde zich deze week licht.

Daarnaast bevelen commissonairs de tot nu ondergewaardeerde financiële sector aan, hoewel daar qua koersverloop en omzetten deze week niet veel van was te merken. De obligatiemarkt boekte deze week enige winst, vooral donderdag als gevolg van de verlaging van het Amerikaanse disconto met een halve procentpunt.

De omzetten op de Amsterdamse aandelenmarkt waren deze week weer laag. Als belangrijkste reden daarvoor noemen commissionairs het uitblijven van herstel van de internationale economieën. Daarnaast is een verlaging van de Duitse rente verder weg dan ooit als gevolg van de hoge inflatie.

De lage liquiditeit van de Amstedamse beurs heeft tot gevolg dat geringe vraag of aanbod op het moment stevige koersbewegingen kan veroorzaken. Een flinke stijger deze week was Wessanen dat de meeldivisie aan Meneba heeft verkocht voor 254 miljoen gulden. De koers van het voedingsconcern steeg gisteren enkele guldens bij een, gezien de dunne markt, hoge omzet.

Wessanen liet gisteren weten dat het dit geld wil gebruiken om overnames in Europa te financieren. Nog voor het einde van dit jaar wil Wessanen enkele bedrijven, actief in de voedingssector, overnemen. Wessanen liet eerder in maart al weten dat het de omzet tegen het jaar 2000 verdubbeld wil hebben. Dat zou met name moeten gebeuren via overnames in Europa. In 1991 kwam zestig procent van de omzet uit de VS.

KLM is nog steeds onderwerp van speculatie als het gaat om samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen. De koers daalde gisteren scherp bij flinke omzetten na ontkenning van een bericht dat er gesprekken met de Duitse Lufthansa gaande zijn.

In de uitgevershoek ontstond enige beweging naar aanleiding van de bekendmaking van Wegener dat er nauwe samenwerking zal ontstaan tussen de dagbladen van deze regionale uitgeverij. De koers daalde daarop licht. In dezelfde sector wist Wolters Kluwer lichte winst te boeken. Opvallend was dat Elsevier, dat de afgelopen weken al een flinke veer moet laten, gisteren nog verder terug moest. “Verkopen uit Duitsland en Groot-Brittannië”, heette het in beurskringen.

De koers van Philips reageerde nauwelijks op de emissie van 20 miljoen nieuwe warrants (uitoefenprijs 34 gulden), waarmee het concern de minderheidsaandeelhouders van het Belgische Superclub uit heeft gekocht.

    • Paul Wessels