Begeleiding in dierenkliniek bepaalt kansen op medaille; Ruiteréquipe nog incompleet

AKEN, 4 JULI. “Ik heb een probleem”, zei bondscoach Hans Horn vorige week. Hij constateerde dat twee topcombinaties te weinig is voor Olympisch eremetaal. Eremetaal wordt van het gouden EK-team van 1991 wel een beetje verwacht.

Aan de vorm van zijn eigen combinatie Lansink met Egano hoeft niet getwijfeld te worden. Het duo won eind mei de Grote Prijs van Hickstead met een gemak alsof het om een simpel oefenparcoursje ging. Piet Raymakers liet met zijn snelle merrie Ratina vorig weekeinde in Arnhem nog zien dat aan die vorm ook volstrekt niet getwijfeld hoeft te worden. Maar hoe moet het winnende Olympische team worden gecompleteerd?

In de paardesport wordt over winst of verlies van een team vaak in de dierenklinieken beslist. Jan Tops is met zijn paard Top Gun al maanden niet aan de start verschenen. “Een gescheurde spier”, luidt de officiële diagnose. Het paard wordt zorgvuldig veterinair begeleid in de hoop dat hij op tijd fit is voor Barcelona. Dat zal ook hard nodig zijn om aanspraken te kunnen maken op een teammedaille. In Aken bleek dat onomstotelijk. De winnaar van Seoul, Duitsland, lijkt op tijd in vorm voor de Spelen. Het Duitse team won de landenwedstrijd met een minimale voorsprong op de Britten.

Maar tijdens dit laatste serieuze treffen voor Barcelona startte het Nederlandse team al niet eens meer in de tweede manche van de landenwedstrijd, wegens onvoldoende prestaties in de eerste omloop. Zelfs op de vaststaande cracks kon niet zonder meer gerekend worden. Lansink deed wat van hem verwacht mocht worden en reed foutloos, maar Raymakers bleek uit vorm. Zijn heethoofdige merrie Ratina was een week eerder in Arnhem als een komeet rondgegaan om 65.000 gulden binnen te kunnen halen. Het grote, open terrein van Aken vroeg nu te veel van de zelfbeheersing van Ratina. De merrie nam te veel eigen initiatief. Twee springfouten waren het teleurstellende resultaat. Vervolgens was het de beurt aan mogelijke teamkandidaten Jennie Zoer en Bert Romp. De 21-jarige amazone Jennie Zoer was twee jaar geleden tijdens de Wereldspelen in Stockholm de grote verrassing. Zij eindigde met haar dappere schimmel Olympic Wendela toen individueel als dertiende.

Vorig jaar ging het echter helemaal niet met de prille combinatie en pas het afgelopen voorjaar keerde de vorm terug. Het duo kwam nu met 8,75 strafpunten de ring uit. De 33-jarige Brabander Romp heeft in Waldo een paard met niet het meeste aan springvermogen in huis, maar betrouwbaar en constant is hij wel. Tijdens de landenwedstrijd was Waldo een van de paarden die moeite had met een typische Aken-hindernis die voor het eerst in het parcours stond. Deze met springbomen overbouwde sloot werd door niemand verwacht en er was dus met de training geen rekening mee gehouden. Romp verliet de ring uiteindelijk met tien strafpunten. De onbekende, wat verraderlijke hindernis was zo opgevallen dat er na afloop de nodige kritische vragen over gesteld werden.

Het is natuurlijk noodzakelijk dat sommige paarden fouten maken om anderen tot winnaar te kunnen uitroepen. Maar als de springsport degradeert tot een spelletje waarbij degene wint die de meeste nog niet eerder tegengekomen valkuilen en verrassingen weet te ontwijken, is de sport toch op de verkeerde weg. In Barcelona zal een dergelijke sprong er echter zeker niet bij zijn. Hans Horn zal dus waarschijnlijk zijn keuze op de betrouwbare Waldo met Bert Romp laten vallen. Wanneer Top Gun en Jan Tops ook van de partij zijn, is de hoop voor het Nederlandse springteam nog niet verloren.

Ook de Europeanen zitten op het vinkentouw. Het ATR-consortium van het Italiaanse Alenia en het Franse Aerospatiale heeft de Chinezen, om makkelijker toegang te krijgen tot de orderruif, een assemblagelijn aangeboden voor co-produktie. Dasa wil zijn economische activiteiten in die regio daar ook intensiveren, aldus president-directeur Mehdorn. Hij verwacht overigens nu al goede resultaten voor Fokker. Dat geldt ook voor de nieuwe 33-zitter Dornier 328 van de Dasa-dochter Dornier, die ontwikkeld is met het Koreaanse Deawoo.

    • Claartje van Andel