Winst Wessanen na transactie Meneba

AMSTERDAM, 3 JULI. In een rustige reactie op de discontoverlaging in de VS en de dalende dollarkoers boekten de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen lichte koerswinst. Wessanen, dat zijn meeldivisie aan Meneba verkoopt, noteerde hoger.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 301,52 punten, was omstreeks het middaguur 0,3 hoger.

In de uitgevershoek ontstond enige beweging naar aanleiding van de bekendmaking van Wegener dat er nauwe samenwerking zal ontstaan tussen de dagbladen van deze regionale uitgeverij. De koers daalde daarop enkele dubbeltjes.

Binnen de groep voedings- en genotmiddelen trad Wessanen voor het voetlicht met een koersverbetering na de bekendmaking dat Meneba de bakkerijdivisie van Wessanen overneemt.

Van de industriewaarden trok Océ-van der Grinten de aandacht met enige koerswinst. Hoogovens leek de klap van eerder in de week te boven te zijn gekomen, want de koers kroop enkele dubbeltjes omhoog.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren een tumultueuze sessie lager af. De discontoverlaging van een halve punt door de Fed vergroot de zorg van beleggers over de bedrijfsresultaten. “Als de beurs daalt terwijl de rente net is verlaagd - normaal een stimulans voor aandelenkoersen - dan moet je aannemen dat beleggers hun aandacht richten op de bedrijfsresultaten. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 23,81 lager op 3.330,29. De activiteit nam af tegen het slot van de handel. Vandaag is Wall Street gesloten in verband met Independence Day.

LONDEN De Britse aandelenkoersen openden vanochtend bij een lusteloze stemming op doorgaans lagere noteringen. Bij een geringe omzet wist de FTSE-100 index tegen 13.00 uur weer op te krabbelen naar 2.499,5.

FRANKFURT Enige teleurstellende bedrijfsresultaten, gecombineerd met het lagere slot op Wall Street en Tokio zorgden voor een verdeeld stemming in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.768,61, was omstreeks het middaguur ruim drie punten hoger.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen sloten vandaag verdeeld na aanvankelijke forse koerswinsten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 39,85 punten lager op 16.717,78.