Verbazing over ophef die in het buitenland is ontstaan; Veel Fransen steunen de chauffeurs

PARIJS, 3 JULI. Zestig procent van de Fransen steunt de "routiers', de vrachtwagenchauffeurs die met hun blokkades het verkeer op vele autowegen hebben lamgelegd. Dit blijkt uit een opinieonderzoek dat gisteren in opdracht van het blad Le Parisien is gehouden. De Fransen zijn verdeeld over de invoering van het punten-rijbewijs: 49 procent is voor en 47 procent tegen. Een meerderheid ( 62 procent) meent wel dat het puntenrijbewijs de verkeersveiligheid zal bevorderen.

De Fransen zijn een beetje verbaasd over de ophef die vooral in Groot-Brittannië over de blokkades wordt gemaakt. Demonstraties, stakingen, protesten en "wilde acties' zijn in Frankrijk aan de orde van de dag en worden als een soort natuurverschijsel aanvaard. In Parijs waar nauwelijks een week voorbij gaat zonder stakingen bij het openbaar vervoer, kijkt men niet op van actie-nieuws uit de "provincie'.

Gisteren legden een paar honderd boeren het treinverkeer op de lijn Marseille-Parijs een dag plat. Het duurde enkele uren voordat ze door de oproerpolitie met traangas werden verjaagd. Het televisiejournaal van Antenne 2 wijdde donderdagavond een minuut aan dit incident. De Parijse kranten maken er vandaag niet eens melding van.

Het grote nieuws voor de Franse kranten is vandaag dat het wereldkampioenschap voetbal in 1998 in Frankrijk wordt gehouden. Le Parisien, een populair ochtendblad, wijdt zijn gehele voorpagina aan Michel Platini, die gisteren bekend maakte dat hij niet langer trainer van het nationale elftal wil zijn. Het sensatieblad France Soir wijdt op de voorpagina geen enkel woord aan de blokkades van de autowegen. Driekwart van de pagina wordt gewijd aan de "Mondial'.

Alleen Le Figaro wijdt een kleine opening aan de krachtproef met de routiers. De voorpagina van Libération wordt grotendeels in beslag genomen door een foto van Belgische en Duitse chauffeurs die op de autoweg A1 ( Parijs-Lille) een gezellige pick-nick hebben. Het nieuws over de barricades staat op pagina 22.

    • Jan Gerritsen