VCV Zeeland verdwijnt uit profvoetbal

VLISSINGEN, 3 JULI. Voetbalclub VCV Zeeland krijgt geen proflicentie meer van de KNVB.

Daarmee valt definitief het doek. De Middelburgse rechtbank sprak vanmorgen het faillissement uit. De VCV werd twee jaar geleden toegelaten tot het betaalde voetbal. Slechte sportieve prestaties en betuurlijk wanbeleid maken nu een einde aan het avontuur. Naar schattingen sluit de club het huidige seizoen af met een schuld van een half miljoen. Het vorig seizoen kwam het bestuur ongeveer 1 miljoen tekort.

Grootste slachtoffer is de gemeente Vlissingen die voor ongeveer 1,5 miljoen gulden verlies lijdt. De meeste spelers van de club werkten op basis van een onkostenvergoeding, die ze overigens al maanden niet meer uitbetaald hebben gekregen. Ook zij kunnen naar hun geld fluiten. Een derde slachtoffer is de amateurclub, en moedervereniging VC Vlissingen. Zij had nog 203.000 gulden van de prof-afdeling tegoed.

De licentiecommissie van de KNVB nam alle tijd om de laatste aanvraag van de profclub grondig uit te pluizen. Uiteindelijk oordeelde ze dat de financiële risico's te groot waren. De beslissing kwam gisteren toch nog als een verrassing. Volgens de bewindvoerder, mr. Van Everdingen, zag de situatie er enkele weken geleden positief uit. De gemeente Vlissingen deed een uiterste poging de noodlijdende club te helpen. Ze nam een lening van 9 ton van de club over en schold de helft daarvan kwijt. “En bovendien”, zegt mr. Van Everdingen, “hadden we een goed financieel rapport opgesteld waarmee wij dachten dat de zaak voor het komende seizoen rond zou komen.”

De profgeschiedenis van de voetbalclub bestaat vrijwel alleen uit dieptepunten. In het begin, twee jaar geleden, waren de verwachtingen hooggespannen. Zeeland wilde dolgraag meedraaien in het betaalde voetbal. De VCV, als sportieve trots van de provincie, viel die eer te beurt. Maar de malaise begon vrijwel onmiddellijk: het bestuur bleek bij lange na niet opgewassen tegen zijn taak. Zonder een fatsoenlijke boekhouding bij te houden, werden enorme bedragen over de balk gesmeten. Toen de problemen de pan uit rezen, kwamen ruzies openlijk op straat terecht. Een nieuw bestuur trad aan, maar slaagde er niet in orde op zaken te stellen. Het bedrijfsleven, inmiddels kopschuw, stond bepaald niet te trappelen om de profclub bij te staan. Enkele maanden geleden gooide ook het tweede bestuur het bijltje erbij neer.