Tandarts niet voor spionage vervolgd

AMSTERDAM, 3 JUNI. Het openbaar ministerie zal een 50-jarige tandarts uit Amstelveen die werd verdacht van betrokkenheid bij spionage voor de vroegere Sovjet-Unie, niet verder vervolgen.

Er is, volgens officier van justitie mr. F. Varekamp vanmorgen, te weinig bewijs. Bovendien is de zaak oud, is er geen bewijsbare schade en zijn de politieke verhoudingen tussen Nederland en de Sovjetunie inmiddels veranderd. De tandarts C.J.Q. werd in mei 1989 aangehouden door de rijkspolitie op Schiphol. Hij zou sinds 1981 voor de Sovjet-Unie hebben gespioneerd. De Binnenlandse Veiligheidsdienst had na 1981 diverse ontmoetingen geregistreerd tussen de tandarts en officieren van Russische militaire inlichtingendienst (GRU). Volgens Q. gingen de contacten tussen hem en de Sovjetrussen over produktinformatie.