Spullen

Niet alles heeft een naam. Een ding zonder naam noem je: een ding. Een persoon waarvan je de naam bent vergeten, noem je: dinges. Hoe noem je een berg van kleren, speelgoed, boekjes en andere voorwerpen naast en op je bed?

Als je vader wil dat je ze opruimt, noemt hij die berg: rotzooi of rommel. Maar het is geen rotzooi of rommel. Dan is het woord "spullen' handig.

Je eigen spullen of de spullen van iemand die je aardig vindt; dan klinkt het woord spullen aardig. Maar als het over de rotzooi van een ander gaat, dan klinkt spullen ineens onaardig. In de grote steden zie je vaak vrouwen, en ook wel mannen, rondlopen die een enorme berg zakken en tassen en zakjes en tasjes meedragen. Soms duwen ze een winkelwagentje om al die zakken te vervoeren. Wat zit er in al die zakken? Spullen!

Zo'n vrouw of man heeft vaak geen huis. Het lijkt wel of ze allepezus veel spullen meesjouwen, maar het is nog niet een honderdste van wat er aan spullen in een huis wordt bewaard.