RET wil metro Rotterdam beveiligen met alarmknop

ROTTERDAM, 3 JULI. Het Rotterdamse openbaar-vervoerbedrijf RET wil op alle metrostations alarmknoppen aanbrengen voor reizigers. In geval van nood kunnen zij via een stil alarm de hulp inroepen van veiligheidspersoneel. Dat heeft de RET voorgesteld aan de gemeenteraadscommissie verkeer en vervoer. De RET wil verder zowel boven als onder de grond camera's plaatsen. Ook wil de vervoermaatschappij met politie en justitie overleggen over extra personeel om de veiligheid te vergroten.

De raadscommissie bleek gisteren niet gelukkig met het feit dat de RET de veiligheid vooral wil verbeteren met technische maatregelen. Het CDA-raadslid De Bok zei niet veel heil te zien in “dure apparatuur waarop je kunt zien dat mensen worden neergestoken”. De raad wil dat er vooral geld wordt geïnvesteerd in veiligheidspersoneel. Een deel van het plan, dat 20 miljoen gulden kost, kan worden bekostigd uit een subsidie van minister Maij-Weggen.

Minister Hirsch Ballin (justitie) voelt er niets voor alle 120 controleurs van de RET uit te rusten met handboeien, zoals de directie eerder heeft geopperd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een beperkte verstrekking worden overwogen, zei de minister gisteren. Hirsch Ballin acht “het risico van onjuist gebruik” te groot.