Rel na vondst Goebbels' dagboeken

In een staatsarchief te Moskou bevinden zich fotokopieën van de complete dagboeken van Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Ze zijn ontdekt door medewerkers van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis van de universiteit van München, nadat ze gedurende bijna vijftig jaar onopgemerkt waren gebleven. Dat schrijft de Britse krant The Independent vandaag.

Sommige delen van Goebbels' dagboeken zijn in het verleden gepubliceerd door het Münchense instituut, maar in de periode van 1941 tot zijn zelfmoord op 29 april 1945 bevonden zich tot nu toe grote lacunes. Goebbels zou de kopieën (op in totaal zo'n negentig glazen platen) kort voor zijn dood zelf hebben laten maken, om ze voor de toekomst te bewaren.

Het Münchense instituut heeft van het Centrale Regeringsarchief in Moskou het publikatierecht op de dagboeken verworven. In Groot-Brittannië is echter opschudding ontstaan, omdat de omstreden historicus David Irving binnenkort sommige onbekende delen van de dagboeken deze zomer als eerste zal publiceren in The Sunday Times. Volgens de directeur van het archief is dat niet in strijd met de afspraak met de Münchense wetenschappers.

Britse historici maken ernstig bezwaar tegen Irving als tekstbezorger, omdat hij in het verleden de these heeft verkondigd dat de moord op miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder medeweten van Hitler is geschied. In toespraken zou Irving bovendien hebben gezegd dat de Holocaust “niet is gebeurd”, een idee dat hem volgens The Independent “een held van ultra-rechts” heeft gemaakt. Zij zeggen dat Irvings selectie van de dagboekteksten dat vooroordeel opnieuw zichtbaar zal maken. Irvings reputatie is tevens belast, omdat hij The Sunday Times enkele jaren geleden overhaalde tot het publiceren van de dagboeken van Hitler. Deze bleken vals.

Goebbels-vorser Elke Fröhling van het Münchense Institut für Zeitgeschichte hoorde vanochtend voor het eerst van de voorgenomen publikatie in The Sunday Times. Zij zei pas commentaar te willen geven op het bericht, nadat het Moskouse archief “tekst en uitleg heeft gegeven over de transactie met Irving en zijn opdrachtgever”.