Record Merckx

Eddy Merckx staat in de roemrijke Tourgeschiedenis op eenzame hoogte.

De vijfvoudige Belgische winnaar boekte in totaal 34 ritzeges. Tweede op de lijst is Bernard Hinault, die "la Grande Boucle' eveneens vijf keer op zijn naam schreef. De Breton, thans nauw betrokken bij de organisatie van de ronde, heeft 27 dag-overwinningen achter zijn naam staan. De eeuwige lijst van etappewinnaars ziet als volgt uit: 1. Merckx 34, 2. Hinault 27, 3. Leducq (Frankrijk) 25, 4. Darrigade (Frankrijk) 22, 5. Frantz (Luxemburg) 20, 6. Faber (Luxemburg) 19, 7. Alavoine (Frankrijk) 17, 8. Anquetil (Frankrijk), Le Greves (Frankrijk), Pellisier (Frankrijk) allen 16.

In totaal hebben 52 Nederlanders 134 ritten gewonnen. De Zeeuw Theo Middelkamp was in 1936 de eerste nationale etappewinnaar. De ranglijst: 1. Knetemann, Raas en Zoetemelk allen 10, 4. Janssen en Van Poppel 7, 6. Karstens en Nijdam 6, 8. Breukink en Wagtmans 4, 10. Wim van Est, Kuiper, Lubberding, Oosterbosch, De Roo, Van der Velde, Rini Wagtmans en Winnen 3, 18. Middelkamp, Nolten, Henk Nijdam, Adri van der Poel, Priem, Rooks, Ed van Schendel, Smit, Solleveld, Gerrit Voorting, Wijnands 2, 29. Dekkers, Ducrot, Duyndam, Van Espen, Faanhof, De Groot, Hermans, Fedor den Hertog, Hinsen, Van Houwelingen, Krekels, Lammerts, Maas, Maassen, Manders, Frits Pirard, Poppe, Antoon van Schendel, Schulte, Theunisse, Verhoeven, Vianen, Leo van Vliet en Zilverberg allen 1.