NCM aast weer op Britse partner

ROTTERDAM, 3 JULI. Het op de Londense beurs genoteerde incassobedrijf Intrum Justitia heeft de Nederlandsche Crediet Verzekeringsmaatschappij (NCM) verzocht te participeren in zijn aandelenkapitaal.

Dit blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de NCM. Het zou voor de NCM de tweede grote stap zijn in het buitenland. Vorig jaar kocht de NCM de geprivatiseerde Britse exportverzekeraar Export Credits Guarantee Department. De NCM zei toen aan het begin te staan van een Europese expansie na 66 jaar lang zich alleen op Nederland te hebben gericht.

Intrum Justitia is de grootste organisatie op het gebied van incasso en kredietmanagement in Europa met een jaaromzet van 260 miljoen gulden en met 1200 medewerkers.

PAG.13NCM WIL MINDER CLAIMS ZIEN MISLUKKEN

De voorzitter van de raad van bestuur van de NCM, H.H.M. Groen, zegt in de geheime notitie dat incasso één van de vier gebieden is waarop de NCM zich wil profileren. Hij noemt bovendien Intrum Justitia een "uitstekend bedrijf' en looft de Nederlandse voorzitter van het bedrijf, G. van Laar ra.

Groen was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar op de vertrouwelijke notitie.

Gisteren maakte Groen op een persconferentie bekend samen te zullen werken met Intrum Justitia in Nederland, maar over aandelenparticipatie werd niet gerept. De NCM wil samenwerken met het incassobureau, omdat blijkt dat vooral kleinere ondernemingen niet goed met de polissen van NCM kunnen omgaan. NCM blijkt tientallen miljoenen aan claims in het eerste halfjaar niet te hebben uitbetaald, omdat klanten niet aan de voorwaarden voldeden. Door de zorg over het kredietmanagement over te dragen aan Intrum Justitia zouden deze problemen kunnen worden voorkomen en de NCM meer kredietverzekeringen kunnen afsluiten.

Groen meldde gisteren ook grote stroppen op Italiaanse exportverzekeringen. Volgens Groen wordt er op elke door NCM gencasseerde premiegulden op Italiaanse verzekeringen twee gulden uitbetaald. In Nederland is de situatie ook verslechterd en Groen ziet die trend doorzetten. In het eerste halfjaar van 1991 is 33 cent per gulden uitgekeerd in het afgelopen halfjaar 54 cent.

Volgens Groen heeft de NCM enkele maanden geleden besloten om de verzekering van export van varkens naar Italië maar helemaal te stoppen, nadat een groot aantal afnemers op mysterieuze wijze failliet was gegaan.

Groen verwacht dat Italië uit de de groep van zeven belangrijke industrielanden (G-7) zal worden gestoten en geen aansluiting zal kunnen krijgen bij de EMU.