Lord Carrington gaat bemiddelen in Sarajevo

LJUBLJANA, 3 JULI. Lord Carrington, voorzitter van de Joegoslavische vredesconferentie, zal vandaag in Sarajevo een nieuwe poging doen de vredesbesprekingen van de grond te krijgen. Dat zei hij gisteren na een gesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, in Londen. “De Servische, Kroatische en moslimleiders hebben toegezegd dat zij aan de besprekingen deelnemen”, aldus Carrington. Hij zei niet te verwachten erin te slagen de vertegenwoordigers van de drie bevolkingsgroepen gezamenlijk om de tafel te krijgen. “De meningsverschillen zijn te groot, daarom zal ik aparte gesprekken met hen voeren.”

Nadat gistermorgen al 350 Canadese infanteristen uit Kroatië arriveerden, kwamen de overige 740 Canadezen gisteravond op het vliegveld van Sarajevo aan. Zij namen direct hun posities op de luchthaven in. De commandant van de VN-troepen in Sarajevo, Generaal MacKenzie, zei gisteren dat het vliegveld nu acht vluchten per dag kan ontvangen. “Maar de situatie rondom het vliegveld is echter nog steeds bijzonder gespannen”, aldus MacKenzie. Op het vliegveld worden vandaag Franse, Noorse en Amerikaanse militaire transportvliegtuigen met hulpgoederen verwacht.

Het lid van het Bosnische staatspresidium, Ejup Ganic waarschuwde er echter voor dat de opening van het vliegveld niet voldoende is voor de verzorging van de 300.000 Sarajevcani met levensmiddelen. “Ook de wegverbindingen naar Sarajevo moeten worden geopend”, waarschuwde Ganic.

De uit Belgrado afkomstige Amerikaanse industrieel Milan Panic (62) is officieel benoemd tot de eerste premier van het nieuwe Joegoslavië, dat bestaat uit Servië en Montenegro. Panic wordt nog voor het weekeinde in Belgrado verwacht. De in 1955 geëmigreerde eigenaar van een farmaceutisch concern zal van zijn Amerikaanse staatsburgerschap afzien zolang hij minister-president van Joegoslavië is. Panic vertrok naar de Verenigde Staten met een paar dollar op zak. Hij keert naar Joegoslavië terug als miljonair. “Met de steun van een groot volk, met eerbied voor God en met de geest en idealen die ik in Amerika geleerd heb, zal ik mijn best doen om die verantwoordelijkheid waar te maken”, zei Panic gisteren en voegde daar aan toe: “De Balkan heeft al te veel pijn en te veel tragedie gezien. Het herstellen van de vrede in het gebied is de missie waar ik nu aan begin en waar ik mijn leven aan wil wijden”.

    • Theo Engelen