Laatste formatiepoging Poolse premier mislukt

WARSCHAU, 3 JULI. Een nieuwe poging van de Poolse premier, Waldemar Pawlak, om een coalitie te vormen is gisteravond op niets uitgelopen.

De Poolse premier diende gisteren zijn ontslag in, maar dat werd geweigerd door president Walesa. Het gisteravond hervatte overleg tussen Pawlaks Boerenpartij en drie andere partijen mislukte al snel en zijn rechterhand, Aleksander Luczak, liet weten niet te verwachten dat de besprekingen nog zouden worden voortgezet. Oud-premier Tadeusz Mazowiecki, de leider van een van de betrokken partijen, gaf Pawlak de schuld van het afbreken van het overleg. “We waren vastbesloten van deze besprekingen een succes te maken. Het spijt ons dat er onvoldoende politieke wil was om het zover te laten komen”, aldus Mazowiecki. Pawlak zou vandaag opnieuw een ontmoeting hebben met president Walesa over een oplossing van de politieke impasse.

Donald Tusk van de Liberaal-Democraten zei dat Pawlak de controle over de economische sector in principe al had overgedragen aan de drie coalitie-partners, waardoor een moeilijke hobbel in de formatie leek te zijn genomen. Van hun kant hadden de drie partijen een aantal voor de Boerenpartij onaanvaardbare ministerskandidaten teruggetrokken. Op het moment dat iedereen verwachtte dat Pawlak de samenstelling van zijn kabinet zou aankondigen, ging hij naar Walesa om zijn opdracht terug te geven. Coalitievorming in Polen neemt veel tijd door de politieke versnippering. In totaal zijn dertig partijen in het parlement vertegenwoordigd. (Reuter)