Joegoslaven kunnen via Beek blijven reizen

BEEK, 3 JULI. Joegoslaven die naar Duitsland willen reizen, moeten vanaf 1 augustus in het bezit zijn van een visum. Tot die tijd kan Nederland transitvisa verstrekken aan Joegoslaven die via Maastricht Airport naar Duitsland willen reizen, zonder dat zij een visum voor Duitsland kunnen tonen.

Dat heeft de regering in Bonn vanmorgen geantwoord op vragen van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken, dat zich afvroeg waarom de Duitse douane woensdag vijf bussen met Joegoslavische vluchtelingen bij de grensovergang Bocholtz had teruggestuurd. De buspassagiers hadden op Maastricht Airport een transitvisum gekocht, omdat Nederland sinds 1 juli een visumplicht voor Joegoslaven kent.

Dat Duitsland nog geen officiële visumplicht voor "rest-Joegoslaven' kent, betekent nog niet dat de Joegoslaven zonder belemmeringen de Duitse grens over kunnen gaan, heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn geantwoord op het Nederlandse verzoek om opheldering.

Behalve de voorwaarden dat men voldoende middelen van bestaan en een retourticket heeft, wordt van Joegoslaven ook verlangd dat zij schriftelijk kunnen aantonen dat zij welkom zijn bij familie of kennissen in Duitsland. Toen zich woensdag vijf bussen bij de douane meldden, kon dat onmogelijk worden nagegaan, aldus de Duitse verklaring. Het probeem, dat toen aan de Nederlandse kant ontstond, loste zich volgens de Duitsers vanzelf op, omdat gealarmeerde familieleden de Joegoslaven in Beek kwamen ophalen. In werkelijkheid is het overgrote deel van de reizigers echter door taxi's via onbewaakte grensovergangen naar Duitsland gebracht.