Italiaanse kranten: Bols samen met Italianen in mineraalwater

ROME, 3 JULI. De Italiaanse mineraalwaterconcern Italfin '80 heeft een akkoord bereikt met jevener- en likeurfabrikant Lucas Bols over een joint venture in mineraalwater.

Dit melden Italiaanse kranten vanochtend. Voorzitter Giuseppe Ciarrapico van Italfin '80 zou het akkoord met Bols hebben gesloten. Ciarrapico wilde vanmorgen alleen bevestigen dat hij met een multinationale groep onderhandelt over een joint-venture in de sector van het mineraalwater.

Bols, dat dit voorjaar bekendmaakte in gesprek te zijn met Italfin '80, zei vanmorgen dat de gesprekken nog niet zijn afgerond. De Nederlandse drankenfabrikant meldt dat de gesprekken met Ciarrapico over een eventuele overname van de mineraalwatermerken van Italfin '80 - Recoaro en Pejo - tot nader order zijn verdaagd. “Geruchten over reeds ondertekende contracten en de in de Italiaanse pers genoemde prijzen bij een eventuele overname berusten niet op waarheid”, liet een woordvoerder van Bols vandaag weten.

Volgens de Italiaanse pers zouden ook Belgische en Duitse bedrijven deelnemen in de joint venture, die een startkapitaal zou krijgen van 500 miljard lire, ongeveer 750 miljoen gulden. De namen van de andere partners zijn niet genoemd.

Binnen tien dagen zouden de details van de operatie moeten worden afgerond. Het mineraalwatermerk Fiuggi, inzet van een juridische strijd, zou geen deel uitmaken van het akkoord.

Bols is eind april onderhandelingen begonnen over de overname van de twee merken. Het Nederlandse bedrijf heeft al twee kleine Italiaanse mineraalwatermerken, een aantal andere non-alcoholische dranken en likeuren.

Volgens de Italiaanse pers moet Bols het in de strijd om Recoaro en Pejo opnemen tegen het Zwitserse Nestlé, dat onlangs - na lang touwtrekken met de Italiaanse familie Agnelli - in bezit is gekomen van de Franse mineraalwaterproducent Perrier.

De Italiaanse zakenman Ciarrapico staat de laatste tijd van verschillende kanten onder druk. Hij is voorzitter van AS Roma, maar de financiële situatie van deze voetbalclub laat veel te wensen over. Begin deze maand is er een aanklacht tegen hem ingediend wegens het frauduleuze bankroet van de bedrijven Casina Valadier en Berardo, die een reeks bars en restaurants in de hoofdstad Rome beheerden.

De mineraalwatersector in Italië is volop in beweging. In Italië wordt het meeste mineraalwater geproduceerd onder toezicht van de familie Agnelli en door voedingsmiddelenfabrikant BSN. Bols is daarbij vergeleken een kleine marktpartij. Sinds 1981 is Bols in bezit van de Italiaanse bronwaterproducent Terme di Croco. In 1990 is het kleinere mineraalwatermerk La Toka in Italië toegevoegd en sinds vorig jaar heeft Bols Ottavio Riccadonna.

    • Marc Leijendekker