"Iran verspreidt voor miljarden valse dollars'

WASHINGTON, 3 JULI. Amerikaanse Congresleden hebben Iran ervan beschuldigd miljarden namaak-dollars te drukken om de Amerikaanse economie te destabiliseren en tegelijk Irans financiële positie te verbeteren en invloed te kopen. Syrië zou helpen de valse dollars in omloop te brengen.

Het gaat om 100-dollarbiljetten, die volgens een werkgroep van het Congres over terrorisme bijna volmaakt zijn nagemaakt. De meeste Amerikanen krijgen dergelijke biljeten zelden in handen, maar ze worden wel vaak gebruikt voor buitenlandse transacties, met name ook voor steekpenningen en in drugszaken.

De valse dollars duiken op in Europa, Azië, Afrika en in de vroegere Sovjet-republieken, waar Iran in een felle concurrentiestrijd met Turkije is verwikkeld, aldus het rapport van de Republikeinse senator Connie Mack en de eveneens Republikeinse afgevaardigde Bill McCollum. De laatste noemde de operatie bij de presentatie van zijn rapport “gelijkwaardig aan een oorlogsdaad”.

Volgens McCollum is de operatie in 1989 begonnen, maar is de kwaliteit van de biljetten recentelijk verbeterd door de import van papier dat bijna identiek is aan het materiaal dat voor de echte biljetten wordt gebruikt. De VS zelf zijn er dezer dagen overigens van beschuldigd in Irak vals geld in omloop te brengen om het regime in Bagdad te destabiliseren. (AFP, AP)