Fransen bouwen nieuw stadion bij Parijs voor WK voetbal van 1998

PARIJS, 3 JULI. Frankrijk gaat acht miljard francs (2,8 miljard gulden) - waarvan vijf miljard voor een groot stadion nabij Parijs - investeren met het oog op de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in 1998 die gisteren door de FIFA aan de Fransen is toegewezen. De internationale voetbalfederatie verkoos Frankrijk boven Marokko, de belangrijkste mede-kandidaat, en Zwitserland.

De laatste ronde van het wereldkampioenschap die in Frankrijk zal worden verspeeld, bestaat uit 54 wedstrijden, die in een groot aantal steden, verspreid over het gehele land, zullen plaatsvinden. Voor de finale van deze "laatste planitaire manifestatie van de eeuw' moet een nieuw stadion worden gebouwd. Het Parijse Parc des Princes is te klein en te oud. In 1991 wees de toenmalige premier Michel Rocard Melun-Senart een plaats dertig kilometer ten zuiden van Parijs aan waar het nieuwe stadion, met minstens 80.000 plaatsen, zal worden gebouwd.

De Franse voetbalbond heeft de bouw van het stadion begroot op een miljard francs, maar dit bedrag wordt rijkelijk optimistisch geacht. Bij de staf van eerste minister Pierre Bérégovoy wordt uitgegaan van drie miljard francs (een miljard gulden). Daarbij komen nog twee miljard francs aan nieuwe autowegen en spoorverbindingen. Aan het opknappen en uitbreiden van andere accomodaties elders in Frankrijk zal drie miljard francs worden besteed.

Het wereldkampioenschap voetbal geldt sinds de finale in 1990 in Rome, die een miljard kijkers trok, als het grootste tv-evenement ter wereld. In 1990 keken in totaal 26 miljard mensen naar de WK-wedstrijden. Het Franse comite dat de kandidatuur voor de eindronde heeft voorbereid, rekent op een netto-resultaat aan inkomsten van 110 miljoen francs, uitgaande van de verwachting dat de Franse stadions voor tachtig procent met toeschouwers gevuld zullen zijn. In 1986 bedroeg de netto-winst van de finaleronde van het WK in Mexico 144 miljoen Zwitserse francs (550 miljoen Franse francs).

    • Jan Gerritsen