Franse wegen nog onbegaanbaar

PARIJS, 3 JULI. De blokkade-acties van de Franse vrachtautochauffeurs duurden vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag onverminderd voort.

Afgelopen nacht werden na moeizame onderhandelingen enkele blokkades van autowegen opgeheven, maar vanochtend kwamen er elders nieuwe bij. In totaal zijn het er nog altijd meer dan honderd.

In grote agglomeraties, zoals Lyon, is gebrek aan benzine (tientallen pompstations zijn gesloten), groente en fruit, en zelfs medicijnen.

Premier Bérégovoy voerde vanochtend topberaad met zeven ministers. De regering staat onder zware druk omdat dit weekeinde vier miljoen Franse automobilisten met vakantie zouden gaan. Bérégovoy zei dat de regering de dialoog met de vrachtautochauffeurs zal voortzetten. Maar het puntenrijbewijs zal niet worden afgeschaft, zoals een deel van de chauffeurs eist. Vanmiddag zou de minister van verkeer opnieuw overleg voeren met de beroepsorganisaties en delegaties van de stakende chauffeurs.

Honderd vrachtwagens blokkeren sinds gisteravond een benzinedepot in de Parijse voorstad Gennevilliers. Ook elders, zoals in Lyon, werden benzinedepots geblokkeerd. Tot zover onze correspondent. Normaal gesproken zouden dit weekeinde zo'n 300.000 Nederlanders met de auto naar Frankrijk gaan en nog eens 30.000 door Frankrijk naar Spanje. De ANWB raadt af naar Frankrijk te rijden zolang de blokkades nog voortduren. Bij het centrale informatienummer van de ANWB staat de telefoon roodgloeiend. Normaal bellen er zo'n duizend mensen per week, nu zijn dat er 8.000 per dag.

De spoorwegen merken dat meer mensen de trein nemen. Het aantal reserveringen op treinen naar Frankrijk ligt 20 à 25 procent boven normaal. Desondanks is er nog volop plaats. Per dag zijn 9.516 plaatsen beschikbaar in treinen naar Frankrijk. Daarvan is zestig procent gereserveerd. Uiteraard stappen altijd velen op de bonnefooi in de trein.

Niemand weet hoeveel Nederlanders op dit moment al per auto met vakantie zijn in Frankrijk. De ANWB houdt het op 30.000 tot 60.000. Het ANWB-steunpunt in Lyon krijgt zo'n 800 telefoontjes per dag van vakantiegangers die hun individuele problemen voorleggen.

Reizigers die op of voor 1 juli naar Frankrijk zijn vertrokken en daar zijn gestrand kunnen hun extra reis- en verblijfkosten claimen op de reisverzekering, zo heeft het Verbond van verzekeraars vanmorgen bekendgemaakt. De vergoeding van de kosten is afhankelijk van de polis en gebonden aan een maximum aantal dagen en een maximum bedrag per persoon.

    • Jan Gerritsen