Dreiging bomaanslag tegen Seles

LONDEN, 3 JULI. Voor de 18-jarige Monica Seles komt het morgen in de finale van Wimbledon tegen Steffi Graf meer aan op mentale kracht dan op haar tenniskwaliteiten. De Joegoslavische, die de eerste twee Grand-Slamtoernooien van dit jaar op haar naam schreef, staat onder enorme psychische druk door de aandacht die haar gekreun op de baan krijgt. Inmiddels is er ook gedreigd met een bomaanslag tegen haar, zo heeft Scotland Yard bevestigd. De dreiging werd geuit in een brief aan de organisatie.

Bommeldingen maken in Londen deel uit van het dagelijks leven. Ook Wimbledon heeft er voortdurend mee te maken. Niet alleen is er de herhaalde oproep geen tassen achter te laten, regelmatig klinkt over het park het verzoek uit de luidsprekers of de secretaris zich wil melden, hetgeen volgens insiders een code is voor een bommelding.

Wimbledon betekent voor Seles toch al een zware aanslag op haar zenuwen. Tijdens haar laatste optreden in 1990 werd ze in de kwartfinale uitgeschakeld door de later verliezende finaliste Zina Garrison, vorig jaar bleef ze weg omdat ze oververmoeid zou zijn en nu kan ze de basis leggen voor de echte Grand Slam, de vier grote toernooien in hetzelfde jaar winnen.

Haar tegenstandster is, net als een maand geleden op het gravel van Roland Garros, Steffi Graf. In Parijs werd het een schitterende finale. Nu is Graf lichtjes favoriet, want op gras moet ze de Joegoslavische kunnen verslaan.

Seles had gisteren drie sets nodig om Martina Navratilova te verslaan: 6-2, 6-7 (3-7), 6-4 en sprak van een “emotionele wedstrijd”. Tot tweemaal toe vroeg scheidsrechter Fran McDowell haar het gekreun achterwege te laten, een keer op verzoek van Navratilova. “Ze zegt dat ze het niet expres doet, maar ze kan er wel op commando mee stoppen”, reageerde de 35-jarige. Waarom ze er de vorige elf keer niet en nu wel tegen had geprotesteerd? “Is dit een verhoor?”, zei ze geërgerd. “En wat staat er dan terecht. Ik of dat gekreun van Seles?”

Seles voelde zich onheus bejegend. Vraagt zich af waarom zij wel en anderen niet in de vuurlinie liggen. Ze wil best proberen om het achterwege te laten, maar als ze zich echt moet concentreren op de slagen vergeet ze het. Na Wimbledon gaat ze er hard aan werken. Dan moet het maar eens afgelopen zijn. Misschien niet eens om haar tegenstanders een plezier te doen, maar omdat de commerciële belangen straks in botsing komen met haar kreten.

Steffi Graf liep nog niet vooruit op de vraag of zij er zaterdag tijdens de finale tegen zal protesteren. Na de eenvoudige overwinning op Gabriela Sabatini (6-3, 6-3) kan ze met vertrouwen dat duel tegemoet zien. Haar forehand is weer wat ie was en dat sterkt haar optimisme. Als Seles kreunt zal het vooral onder het geweld van die slagen zijn.