Detentie demonstrant verlengd

LEIDEN, 3 JULI. De detentie van de man die ervan wordt verdacht een verfbom naar staatssecretaris Kosto te hebben geworpen, is eind vorige week met dertig dagen verlengd. Kosto kwam op 17 juni op het Pieterskerkplein in Leiden in een zogeheten "lawaai-demo' tegen het vluchtelingenbeleid terecht. Tijdens de demonstratie werd met verfbommetjes gegooid. Eén daarvan trof Kosto.

De demonstrant die gearresteerd werd weigert zijn naam te noemen. De staatssecretaris heeft geen aangifte gedaan. “De staatssecretaris heeft slechts een verslag van bevinding gemaakt”, aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie. “Dat is uitdrukkelijk niet als aangifte bedoeld.”

Van twee agenten zijn de aangiften wel binnen, aldus een woordvoerder van de Leidse politie. Eén van hen heeft een elleboogstoot in het gezicht gekregen en heeft aangifte gedaan van een poging tot zware mishandeling "onder verzwarende omstandigheden'. De verzwarende omstandigheid, aldus de politiewoordvoerder, is dat het “gebeurde plaats had gedurende de uitoefening van zijn ambt”. De agent liep tijdens het handgemeen een gebroken neus op.

Een andere agent moest na een verfbom in het gezicht te hebben gekregen naar het ziekenhuis voor controle. “Ook dat is een vorm van mishandeling die ambtshalve vervolgd kan worden.”

De verdediging van de verdachte is tegen de verlenging van de detentie in beroep gegaan. Volgens zijn advocate ontkent haar cliënt iedere betrokkenheid bij de hem ten laste gelegde feiten. “Uit geen enkel proces-verbaal dat ik onder ogen heb gekregen blijkt dat iemand heeft gezien dat mijn cliënt met een verfbommetje heeft gegooid of iemand heeft geslagen”, zegt zij. “Mijn cliënt is juist verklaard voorstander van geweldloze demonstraties.”