Brits kabinet verdeeld over vliegtuig

LONDEN, 3 JULI. De terugtrekking van Duitsland uit het Duits-Brits-Spaans-Italiaans project voor de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig lijkt nu ook het kabinet van John Major te verdelen over de voortzetting van de samenwerking.

De BBC meldt vanmorgen dat binnen het kabinet en onder een aantal Conservatieve Lagerhuisleden twijfels zijn gerezen, nadat de regering-Major eerder deze week in het Lagerhuis volhield dat het de ontwikkeling van het vliegtuig samen met Spanje en Italië wil voortzetten. Afblazen betekent in Groot Brittannië een potentiëel verlies van 40.000 banen in de defensieindustrie.

Volgens de BBC komen bezwaren tegen mogelijk verder stijgende kosten van het project (nu geraamd op 20miljard pond) uit kringen van het ministerie van financiën. Defensie-experts zetten in het licht van de Duitse terugtrekking vraagtekens bij het bereik van het vliegtuig zelf en bij de reikwijdte van het radarvermogen. De skeptici in het kabinet zouden willen overwegen het project van het Europese gevechtsvliegtuig te vergeten en in plaats daarvan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Om het banenverlies in Groot Brittannië op te vangen zouden de Amerikanen dan moeten toestaan dat British Aerospace een deel van de assemblage doet en ook betrokken wordt bij de ontwikkeling van nieuwe types gevechtstoestellen.