Aspirine doet wonderen voor golfer Smits van Waesberghe

HILVERSUM, 3 JULI. Constant Smits van Waesberghe deed in de tweede ronde van het Nationaal Open een geslaagde greep naar de macht.

De golfer, die net het juk van een schorsing van drie maanden van zijn schouders wierp, liet een score van 67 (vijf slagen onder par) noteren. Met een totaal van 140 nam hij de eerste plaats over van Brian Gee. De in Groesbeek werkzame Engelsman is nu samen met Stephane Lovey tweede, met vijf slagen achterstand. “Nu maak ik 73, morgen misschien wel 65. Golf kun je nooit voorspellen”, sprak Smits van Waesberghe na afloop van de eerste ronde. De prognose was zo gek nog niet. Met slechts twee slagen extra was hij donderdag ook dik tevreden.

Na negen holes stond Smits van Waesberghe nog gelijk aan de baan (36), daarna scoorde hij dank zij sterk putten een eagle (op de dertiende hole), drie birdies en vijf pars. En ondanks een vervelende hoofdpijn. Op de tiende hole kreeg hij van één van de meelopende toeschouwers een aspirientje. “Het leek wel of ik gedrogeerd was, zo goed ging het opeens. Maar mijn hoofdpijn is er niet van overgegaan.”

Gee, wiens rondje als vroege starter werd ontsierd door regen, kon zijn sterke optreden van de eerste ronde geen vervolg geven. Zijn ongeëvenaarde score uit de eerste ronde (69) overschreed hij gisteren met zeven slagen. Zijn riante positie was prompt verdwenen. Lovey, bezig aan een sterk eerste seizoen als professional, kwam langszij. Bart Nolte is met 146 slagen de beste amateur. De routinier deelt de vierde plaats met Cees Borst.