ALI KAFI; Fervent nationalist

De Algerijnen reageerden gisteren onverschillig op de verheffing van Ali Kafi - oud-kolonel, oud-diplomaat en fervent anti-fundamentalistisch nationalist - tot voorzitter van de Hoge Staatsraad en opvolger van de vermoorde Mohamed Boudiaf.

“Kafi is ver van het kaliber van Boudiaf”, verklaarde Hocine Aït Ahmed, leider van het oppositionele, maar seculiere Front van Socialistische Krachten en samen met Boudiaf onder de oorspronkelijke leiders van de Algerijnse revolutie. “Hij heeft bij lange na niet dezelfde geloofwaardigheid. Hij is geen symbool van democratie.”

Maar leiders van het kaliber van Boudiaf, die door zijn jarenlange afwezigheid ook niet kon worden beschuldigd van banden met het corrupte, op alle fronten vastgelopen oude regime, zijn moeilijk te vinden. En dan nog: zelfs de rechtschapen, oprechte Boudiaf is er niet in geslaagd onder de bevolking enthousiasme voor het huidige bewind aan te zwengelen.

Ali Kafi (64) die uit een familie van kleine boeren in het oosten van Algerije komt en studeerde met de latere Algerijnse president Houari Boumedienne, raakte op 16-jarige leeftijd betrokken bij de nationalistische voorloper van het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN). Hij nam deel aan de oorlog tegen de Franse koloniale heersers, tot hij in 1959 Algerije verliet om vanuit het buitenland het secretariaat van het parlement-in-ballingschap te voeren.

Na Algerijes onafhankelijkheid in 1962 volgde hij een diplomatieke carrière met posten in verscheidene Arabische landen: hij spreekt ook uitstekend Arabisch, tegen slecht Frans.

Kafi is lid van het oude, door de jeugd aangevochten establishment. Hij werd in 1979 lid van het centrale comité van het FLN. Later gaf zijn functie als secretaris-generaal van de Associatie van oorlogsveteranen hem grote invloed. Aan de andere kant was deze organisatie een steunpilaar van het FLN-regime, en wordt zij, en Kafi met haar, als zodanig geassocieerd met haar corruptie en verder wanbeleid.