Winst omhoog bij Koninklijke Bunge

Voor Koninklijke Bunge, houdstermaatschappij van agro-industriële- en textielbedrijven, heeft over 1991 een winststijging geboekt van 125,6 miljoen tot 129,4 miljoen gulden, zo blijkt uit het jaarverslag.

Van de winst wordt 12 miljoen gulden als dividend uitgekeerd en de rest aan reserves toegevoegd. De omzet nam toe van 4,43 miljard tot 4,94 miljard gulden en het bedrijfsresultaat van 88,2 miljoen tot bijna 167 miljoen gulden. De Amerikaans/Canadese tak van het bedrijf, Bunge Corporation, draaide uitstekend, de winst ging die van het voorgaande jaar en de prognose voor 1991 aanzienlijk te boven. De Australische activiteiten van Bunge worden grootscheeps gereorganiseerd, verliesgevende onderdelen worden afgestoten. Door margeherstel sloten de bedrijven zowel in Frankrijk als Spanje het jaar met een kleine winst af, ondanks een lagere omzet.

Het Britse kamgaren- en mohairstoffenbedrijf John Foster & Son, waarin Bunge vorig jaar een belang van 21,3 procent verwierf, ondervond afzetproblemen. Het negatieve bedrijfsresultaat kon worden teruggedrongen.