Weg tussen Utrecht en Zaanstad minst veilig

DEN HAAG, 2 JULI. De A2 tussen Utrecht en Zaanstad was de afgelopen jaren de rijksweg met de meeste verkeersslachtoffers.

Dit blijkt uit een lijstje met meest onveilige wegen dat minister Maij-Weggen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de periode 1986-1990 vielen op de A2 457 slachtoffers (doden en geregistreerde gewonden) bij 328 ongelukken.

Op dat lijstje staan verder het westelijke deel van de ringweg Amsterdam (een gedeelte van de A10) met 438 slachtoffers bij 341 ongelukken; de noordelijke rondweg Rotterdam (A20) met 315 slachtoffers bij 232 ongelukken en de A4 ten noorden van Leiden tot Badhoevedorp (tussen de aansluitingen van de A44 en de A9) met 323 slachtoffers bij 200 ongelukken. In de meeste gevallen ging het om "kop-staartbotsingen' (52%) of auto's die van de weg raakten (28 procent).

Maij-Weggen wijst erop dat op de betrokken wegen sinds 1990 systemen van verkeerssignalering zijn aangebracht, die het aantal kop-staartbotsingen moeten terugdringen.

De minister heeft de Kamer ook een lijstje gestuurd van de gevaarlijkste wegen waarop een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur is toegestaan en die onder de verantwoordelijkheid van het rijk vallen (de meeste van deze wegen zijn provinciale wegen).

Hierbij is de weg Arnhem-Zeist het onveiligst met 210 slachtoffers bij 173 ongelukken. Vervolgens Bodegraven-Leiden met 184 slachtoffers bij 148 ongelukken en De Bilt-Amersfoort met 139 slachtoffers bij 107 ongelukken.