Weer grote betoging tegen president Servië

BELGRADO, 2 JULI. Terwijl de beweging tegen de Servische president Slobodan Milosevic ernstige tekenen van slijtage begint te vertonen, hebben gisteravond in Belgrado onverwachts meer dan 50.000 mensen een betoging voor het aftreden van de president gehouden.

Voor vanavond is een betoging aangekondigd bij het centrum van de Servische staatstelevisie, het voornaamste propaganda-instrument van de president, tenzij het tweede kanaal van TV-Beograd vandaag overgaat tot een directe live-reportage van de vijfde dag van permanente demonstraties voor het federale parlement in Belgrado. Voor deze televisiestudio's is al enkele dagen een indrukwekkende macht oproerpolitie met kogelvrije vesten en automatische wapens samengetrokken.

De organisatoren van de permanente, zondag begonnen betoging in het centrum van Belgrado verklaarden gisteren hun manifestatie vandaag te willen beëindigen. Het aanvankelijke doel, doormanifesteren totdat Milosevic zou zijn afgetreden, is opgegeven - kennelijk door gebrek aan respons in bredere lagen van de bevolking. Op sommige momenten waren voor het federale parlement slechts enkele honderden mensen aanwezig, zodat van een massaal protest naar "Praags model' weinig terechtkwam.

Op het moment dat vanaf het podium echter werd opgeroepen tot een demonstratieve tocht door het centrum van Belgrado, tien uur gisteravond, waren echter tienduizenden mensen aanwezig, waarbij opviel dat voor het eerst veel Belgradose arbeiders zich bij de demonstratie aansloten. De sfeer in de menigte was beduidend agressiever dan de afgelopen dagen. Na afloop van de rondgang viel bij het beluisteren van de sprekers op het podium op, dat kennelijk niet alle oppositionele groeperingen zich kunnen verenigen met het plan de acties te staken.

Het is nog onduidelijk wat er gebeuren zal met de acties van de studenten in Belgrado, die staken en faculteitsgebouwen hebben bezet, eveneens met het voornemen door te gaan tot Milosevic aftreedt.

    • Raymond van den Boogaard