Vice-premier: Slovenië kan vluchtelingen niet meer aan

WENEN, 2 JULI. Voor Slovenië wordt de stroom vluchtelingen uit Bosnië-Herzegovina een ondraaglijke last. Het land heeft een oproep gedaan voor internationale steun. De Sloveense vice-premier, Joze Pucnik, zei dat zijn land zou moeten overgaan tot een verscherping van het toelatingsbeleid als hulporganisaties en regeringen niet met steun over de brug komen. Pucnik, die momenteel een bezoek aan Oostenrijk brengt, zei dat er 63.000 geregistreerde vluchtelingen in zijn land zijn, maar dat het werkelijke aantal veel hoger is.

In Oostenrijk zijn circa 41.000 Bosniërs ondergebracht in scholen, tentenkampen en andere tijdelijke onderkomens. Het Oostenrijkse ministerie van binnenlandse zaken heeft gezegd dat de huisvestigingsmogelijkheden vrijwel uitgeput zijn. Voor Serviërs en Montenegrijnen is gisteren een visumplicht van kracht geworden. Zij die kunnen aantonen dat zij vluchtelingen uit Bosnië zijn, worden wel toegelaten.

In Hongarije komen momenteel per dag tussen de 400 en 600 vluchtelingen uit Bosnië binnen, aldus de Hongaarse minister van binnenlandse zaken, Peter Boros. Hij heeft aan de Raad van Europa laten weten dat zijn land aan het einde van de opvangmogelijkheden is. Hongarije geeft per dag twee miljoen dollar uit voor de vluchtelingen. (Reuter, AP, AFP)