Vermoorde Algerijnse president begraven

ALGIERS, 2 JULI. De maandag vermoorde Algerijnse president Mohamed Boudiaf is gisteren in de hoofdstad Algiers begraven. Zo'n tienduizend mensen hadden Boudiaf vooraf de laatste eer bewezen in het streng bewaakte presidentiële paleis, waar zijn stoffelijk overschot lag opgebaard.

Veel aanwezigen stelden het fundamentalistische Front voor Islamitische Redding (FIS) verantwoordelijk voor de moord. “We moeten wraak nemen op de moordenaar van Boudiaf. Als we dat niet doen, zullen we dit land van dieven en moordenaars gaan haten”, verklaarde iemand in de menigte. Sommige mensen in de rouwstoet werden overmand door hun emoties en vielen flauw.

Bij het paleis gaven veel jongeren de schuld van de moord op Boudiaf aan de vroegere president Chadli Benjedid, die volgens hen te lankmoedig was opgetreden tegen de islamitische fundamentalisten. "Chadli moordenaar' scandeerden enkele jongeren volgens ooggetuigen.

De plechtigheid op de Begraafplaats van de Martelaren werd bijgewoond door veel prominente gasten. Aanwezig was ook de vroegere president Ahmed Ben Bella, die Boudiaf in 1964 nog ter dood had laten veroordelen. PLO-voorzitter Yasser Arafat wierp de eerste aarde in de groeve van de vermoorde president.

Het collectieve leiderschap, waartoe ook Boudiaf behoorde, maakte gisteren bekend dat de moordenaar van Boudiaf was gegrepen en dat men bezig was uit te zoeken wie opdracht had gegeven tot de aanslag. In totaal zouden er volgens onbevestigde berichten al 13 mensen zijn gearresteerd.

Het officiële Algerijnse persbureau APS maakte bekend dat de gearresteerde dader een functionaris was van de contraspionagedienst van het leger. De pers meldde vanmorgen dat de betreffende man uit religieuze motieven zou hebben gehandeld. Hij zou een leerling zijn geweest van Ali Djeddi, die vroeger doceerde op een militaire academie en later een prominente figuur werd in het inmiddels verboden FIS. Ooggetuigen van de moord op Boudiaf in de plaats Annaba wezen er echter op dat er ook een man in burger in de zaal was geweest die medeplichtig was aan de aanslag op de president. (Reuter, AFP)