Saoedische topbankier wordt aangeklaagd in BCCI-zaak

NEW YORK, 2 JULI. De Newyorkse officier van justitie heeft gisteren de topman van de grootste bank in Saoedi-Arabië, sjeik Khalid bin Mahfouz, in staat van beschuldigiging gesteld, omdat hij cliënten van de Bank of Credit & Commerce International (BCCI) door fraude 300 miljoen dollar afhandig zou hebben gemaakt.

Sjeik Mahfouz, die deel uitmaakt van de koninklijke elite in Saoedi-Arabië, is hoofd operaties van de National Commercial Bank of Saudi Arabia. Ook een medewerker van hem is in staat van beschuldiging gesteld.

Officier van justitie Robert Morgenthau zei dat Mahfouz in 1986 honderden miljoen dollars in de BCCI had gepompt, waardoor hij een belangrijk aandeelhouder en directeur van de bank werd. Vervolgens onttrok de sjeik in het geheim geld aan de BCCI, waardoor toezichthouders werden misleid. Volgens Morgenthau gaan de dubieuze transacties van Mahfouz en zijn medewerker met de inmiddels failliet verklaarde BCCI de één miljard dollar te boven.

Sjeik Khalid bin Mahfouz is een van de meest vooraanstaande bankiers in het Midden-Oosten. Morgenthau erkende dat de kans gering is dat de aangeklaagde bankier wordt uitgeleverd. Maar de sjeik heeft volgens hem miljoenen aan bezittingen in New York, Florida en Texas, die kunnen worden bevroren.

De aanklacht komt een jaar na de sluiting van de BCCI. Het grootste bankschandaal in de geschiedenis benadeelde crediteuren voor meer dan 15 miljard dollar. Het onderzoek is volgens Morgenthau nog lang niet voltooid. “Het wordt in termen van dollars alleen maar groter,” zo zei hij. (Reuter, AP)