Reclassering kan vraag om hulp niet aan

DEN HAAG, 2 JULI. De reclassering kan de hulpvragen van Nederlanders die in het buitenland in een cel zitten niet meer aan, nu het aantal de duizend is gepasseerd. De afdeling buitenland overweegt in een aantal landen de hulp te staken als er geen personeelsuitbreiding volgt.

Volgens afdelingshoofd H. Koers moet zijn afdeling het met dezelfde bezetting doen als tien jaar geleden: drie stafleden en vijftig vrijwilligers die de gedetineerden in het buitenland bezoeken. Destijd bedroeg het aantal Nederlanders dat in het buitenland een celstraf moest uitzitten slechts 300. “Het huidige aantal hulpaanvragen is met deze bezetting niet te behapppen”, stelt Koers. Als de afdeling geen versterking krijgt, moeten volgens Koers bepaalde taken worden afgestoten of de hulp in sommige landen worden gestaakt. Het hoofd van de afdeling heeft de directie van de Nederlandse Federatie van Reclasseringsinstellingen uitbreiding van personeel gevraagd.

Van de Nederlanders die in het buitenland zijn bestraft, neemt het aandeel dat wegens drugsmokkel is opgepakt toe. Vijf jaar geleden bedroeg dat percentage 75, nu meer dan 80 procent. De meeste Nederlanders zitten vast in Duitsland (158), daarna volgen Frankrijk (148), Engeland (130) en Spanje (106).