Pronk geeft 70 miljoen extra hulp aan Afrika

DEN HAAG, 2 JULI. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) heeft voor 70 miljoen gulden extra noodhulp beschikbaar gesteld voor de landen in zuidelijk Afrika en in de Hoorn van Afrika, waar de hongersnood desastreuze vormen heeft aangenomen.

De bewindsman maakte dit gisteren bekend na afloop van een onderhoud met de organisatoren van particuliere hulpacties voor de hongersnood in Afrika. Hij sprak van de grootste eenmalige gift voor voedselhulp in de Nederlandse geschiedenis. Pronk wees er op dat de crisis die Afrika nu doormaakt de grootste is tot nu toe, groter dan de droogte in de Sahel in de jaren zeventig en groter dan de honger in Ethiopië in de jaren tachtig.

Met het nieuwe bedrag is het totaal aan noodhulp dat Ontwikkelingssamenwerking dit jaar voor Afrika heeft uitgetrokken gestegen tot 170 miljoen gulden. Pronk heeft de samenwerkende hulporganisaties en de kerken 27,5 miljoen gulden ter beschikking gesteld, een verdubbeling van de opbrengst van hun inzamelingsactie. Het geld kan direct worden besteed aan voedsel, transport en medicijnen.

Van de 70 miljoen gaat verder 35 miljoen naar de Wereld Voedselorganisatie en 7,5 miljoen gulden naar het onlangs ingestelde noodhulpbureau van de Verenigde Naties, dat de voedselhulp aan met name de landen in de Hoorn van Afrika coördineert. In zuidelijk Afrika en de Hoorn van Afrika mag de Wereld Voedselorganisatie 25 miljoen gulden naar eigen inzicht besteden.