Problemen Jäger '90 buiten overleg; Fokker: akkoord met Dasa eind volgende week

ROTTERDAM, 2 JULI. Het bestuur van Fokker verwacht eind volgende week een principe-akkoord met Deutsche Aerospace (Dasa) te sluiten over de overname door Dasa van 51 procent van de aandelen van Fokker.

Dit heeft een woordvoerder van Fokker vanmorgen bevestigd. Dasa onthoudt zich van commentaar.

De onderhandelingen tussen de beide vliegtuigbouwconcerns overschreden vorige maand tot tweemaal toe een door de bedrijven uitgesproken tijdslimiet. Aanvankelijk was het de bedoeling om half juni, tijdens de internationale luchtvaartshow in Berlijn, al een beginselakkoord te presenteren. Daarna werd eind juni als einddatum voor het overleg gesteld. Dat de onderhandelingen langer duren dan verwacht, wijt Fokker aan de structuur van het overleg. Met name de betrokkenheid van de Nederlandse overheid bij de besprekingen zorgde volgens Fokker voor vertraging in het maken van afspraken voor de serie gesprekken die de bestuurders van Fokker en Dasa voeren. De Nederlandse staat is in het bezit van ruim 30 procent van de aandelen van Fokker.

De huidige problemen die Dasa ondervindt door het niet doorgaan van de Jäger 90 hebben volgens Fokker en Dasa niets te maken met de vertraging in het overleg. De Duitse overheid maakte dinsdag bekend af te zien van bestellingen van het Europese gevechtsvliegtuig, dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. Volgens het Duitse ministerie zou het toestel te duur zijn.

Voor Dasa betekent het besluit een toekomstig omzetverlies van miljarden guldens en het herschikken van de bouw- en ontwikkelingsactiviteiten binnen het concern. De Duitse vliegtuigbouwer voorspelde vorige maand een verlies van ten minste 8.000 arbeidsplaatsen als gevolg van het niet doorgaan van de order. Volgens Fokker ziet Dasa de besprekingen met de Nederlandse vliegtuigbouwer, die zich afspelen op het terrein van de civiele vliegtuigbouw, los van de problemen met de Jäger 90. Een woordvoerder van Dasa bevestigde vanmorgen deze uitleg.

    • Maarten Schinkel