Poolse premier Pawlak treedt af

WARSCHAU, 2 JULI. De Poolse premier, Waldemar Pawlak, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden, nadat hij er niet in geslaagd was een nieuwe regering te vormen.

Het officiële Poolse persbureau PAP berichtte vanochtend dat president Walesa het ontslag heeft afgewezen. Volgens de Poolse wet is het echter het parlement dat ontslag al dan niet aanvaardt. Pawlak had de formatie-opdracht gekregen na het aftreden van de centrum-rechtse regering-Olszewski een maand geleden. Pawlak trachtte een coalitie te vormen uit zijn eigen boerenpartij PSL en een centrum-links samenwerkingsverband van de Democratische Unie onder oud-premier Mazowiecki, de liberale KLD en de economische partij PPG. Deze "kleine coalitie' van centrum-links zegde op het laatste moment haar medewerking op aan een regering-Pawlak, nadat tussen Pawlak en Mazowiecki onenigheid was ontstaan over de hoogte van het toekomstige begrotingstekort. Pawlak (32), die de jongste premier van Polen had kunnen worden, zou de zevende premier in drie jaar en de vierde sinds het einde van het communistische bewind in 1989 zijn. Hoewel een nieuwe centrum-rechtse coalitie nu weer tot de mogelijkheden behoort heeft president Walesa gisteren geopperd een overgangsregering te benoemen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. (Reuter, AP)