Ondanks geslaagde besparingsoperatie was uitstel van betaling onvermijdelijk; Automatiseerder Kern bijna failliet

ROTTERDAM, 2 JULI. Het Leidse automatiseringsbedrijf Kern Groep, waar eind vorig jaar nog bijna 200 mensen werkten, stevent af op faillissement. Dat heeft interim-directeur H.A. Koopmans vanochtend desgevraagd bevestigd. Vanochtend heeft de rechtbank uitstel van betaling verleend. Met Kern is opnieuw een grote automatiseringsbedrijf weggevaagd. Eerder sloten onder meer beursfonds Infotheek, beurskandidaat Verhagen en Tandy de poorten.

Kern, met een jaaromzet van 70 miljoen gulden, behoorde vroeger tot het computerconcern Tulip. In de markt geldt het bedrijf als de grootste dealer van Tulip-apparatuur. Het bedrijf was verder actief in de verkoop van standaard software-pakketten, onderhoud en informatica-opleidingen.

Koopmans toonde zich vanochtend teleurgesteld: “Mijn operatie was geslaagd en nog is de patiënt overleden.” Vorig jaar werd hij naar voren geschoven door de grootaandeelhouders, de particuliere investeringsmaatschappij Janivo uit Breda en Paribas Deelnemingen. Hij moest tien miljoen gulden besparen, omdat het bedrijf twee mislukte overnemingen had gedaan. Het bedrijf Add On in Valkenswaard en AMN in Zaandam bleken twee katten in de zak.

Volgens Koopmans is het gelukt de tien miljoen gulden besparingen te vinden. “85 mensen, 65 auto's en drie gebouwen gingen eruit,” aldus Koopmans. Daarmee zou het bedrijf dat een verlies van 8 miljoen gulden over 1991 had voorspeld, dit jaar weer goed kunnen draaien. “Mij bleek echter dat er sprake was van mismanagement en een veel te gunstige voorstelling van zaken. Ik heb nog 13 miljoen gulden aan lijken uit de kast moeten halen. Daarmee zakte het eigen vermogen van plus 6 naar min 7 miljoen gulden.”

Toen was het Koopmans duidelijk dat Kern niet meer zelfstandig zou kunnen voortbestaan. “Ik ben onmiddellijk gaan winkelen. We waren vrijwel rond, maar op het laatste moment is er verschil van mening ontstaan tussen de partijen.” Hij verwacht dat nu niet meer aan failllissement zal kunnen worden ontkomen. Wel onderhandelt Koopmans nog met vijf à zes partijen over de overneming van personeel. Hij verwacht dat een groot deel van de ruim honderd mensen die nu nog op de loonlijst van Kern staan kunnen worden herplaatst bij andere bedrijven. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd de schulden drastisch teruggebracht. Volgens Koopmans staat er nu nog circa 6 miljoen gulden uit bij crediteuren.

    • WABE van ENK