Letse filmer Joeris Podnieks verdronken

ROTTERDAM, 2 JULI. Het lichaam van de Letse documentaireregisseur Joeris Podnieks is gisteren dood aangetroffen in een meer in Letland, een week nadat hij bij een onderwaterexpeditie verdwenen was.

Podnieks (41) was een van de belangrijkste documentaristen van de Baltische landen en van de voormalige Sovjet-Unie. Zijn portret van de Sovjet-jeugd Is It Easy To Be Young? (1987) zorgde voor een schokeffect. In 1989 draaide hij in opdracht van de Britse televisie in nagenoeg alle Sovjet-republieken een documentaire serie over de ontbindingsverschijnselen van het imperium, getiteld Hello, Do You Hear Us? Podnieks, die in Londen en Riga woonde, maakte in 1990 deel uit van de jury van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Zelf won hij als regisseur sinds 1979 verschillende prijzen op internationale festivals.