Leider Serviërs tegen VS: interventie wordt "een soort Vietnam'

LJUBLJANA, 2 JULI. De leider van de Servische minderheid in Bosnië, Radovan Karadzic, heeft de Amerikanen gewaarschuwd voor een “soort Vietnam” wanneer het tot een militaire interventie in Bosnië mocht komen.

“Onze strijders zullen weerstand bieden wanneer vreemde troepen onze gebieden binnendringen. Wij zullen ons onder geen enkele voorwaarde laten ontwapenen”, aldus Karadzic, die met zijn strijdkrachten tweederde van het Bosnische grondgebied controleert. Hij noemde de aanwezigheid van zes schepen van de Amerikaanse Zesde Vloot in de Adriatische zee “ongepast en onnodig”.

De Amerikaanse president, George Bush, zei gisteren dat hij de Amerikaanse schepen heeft gestuurd “als een teken dat wij het serieus menen”. Bush gaf opdracht voor de verplaatsing van zes oorlogsschepen, met 2.000 mariniers en gevechts- en transporthelikopters aan boord, naar de Adriatische zee om “wanneer nodig” luchtdekking te geven bij hulpacties ten behoeve van de hoofdstad Sarajevo.

Het Servische persbureau Tanjug, dat meestal de mening van de regering weergeeft, beschuldigde de Amerikaanse regering er gisteren in een commentaar van “slechts te wachten op een aanleiding voor een militaire interventie”. “Er hoeft niet aan getwijfeld te worden dat ze ook een aanleiding zullen vinden”, aldus het persbureau. Tanjug zegt dat het geen geheim is dat de Amerikaanse regering er op uit is de Servische regering ten val te brengen. “De aanwezigheid van de Zesde Vloot aan de kust kan verstaan worden als steun aan de studenten en de verenigde oppositie en een waarschuwing aan president Slobodan Milosevic”, meent Tanjug. Studenten en aanhangers van de oppositie demonstreren al enige dagen in het centrum van Belgrado voor het aftreden van de regering en Milosevic.

Gisteren is in Sarajevo een begin gemaakt met de verdeling van de levensmiddelen die de afgelopen dagen op het vliegveld zijn aangekomen. Op het vliegveld arriveerden gisteren 125 Franse commando's die ingezet zullen worden voor de beveiliging van de luchthaven. De duizend Canadese infanteristen die dinsdag uit Kroatië naar Sarajevo vertrokken zouden, volgens radio Sarajevo, dertig kilometer voor de stad zijn tegengehouden door Servische milities. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties heeft vanmorgen om tien uur plaatselijke tijd het eerste deel van de Canadezen het vliegveld bereikt. De rest werd binnen enkele uren verwacht.

Het is de bedoeling dat Franse, Russische en Egyptische militairen over drie weken de bewaking van het vliegveld zullen overnemen van de Canadese infanteristen. Waarnemers menen dat het niet toevallig is dat Boutros Boutros Ghali, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, juist deze drie landen heeft uitgenodigd om een staakt-het-vuren tussen de moslims, de Kroatische katholieken en Servische orthoxen te controleren en het vliegveld te beveiligen. “De Fransen zijn katholiek, de Russen orthodox en de Egyptenaren moslim, zodat zij niet van racisme beschuldigd kunnen worden”, zei gisteren een Westerse diplomaat in Belgrado.

Het Comité van Hoge Ambtenaren van de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Helsinki zal waarschijnlijk vandaag een beslissing nemen over opschorting van het CVSE-lidmaatschap van Joegoslavië. Alleen Rusland verzette zich daar vanmorgen nog tegen. Belgrado heeft zelf al laten weten volgende week niet naar de top in Helsinki te komen.

    • Theo Engelen