"Italië is één groot theater'

ROME, 2 JULI. Bijna honderd miljoen gulden voor een voetballer. Honderd miljoen. “Zijn we nu helemaal gek geworden?” vraagt de Italiaanse columnist Giorgio Bocca zich vanmorgen af.

De transfer van de 23-jarige Gianluigi Lentini van Torino naar Milan begint een schandaal te worden. Dit is geen sport meer, schrijft de Vaticaanse krant Osservatore Romano. “Waanzin, schandalig, onaanvaardbaar,” roept de Republikeinse senator Libero Gualtieri. Andere parlementariërs stellen kamervragen. En de socialist Claudio Signorile: “Italië lijkt op Zuid-Amerika: offers voor de burgers, en Pelé om de ellende te vergeten.”

Vlak nadat de nieuwe premier Giuliano Amato dinsdagavond had gewaarschuwd dat Italië één groot pretpark dreigt te worden en de nieuwe zuinigheid preekte om dat te voorkomen, werd bekend dat Silvio Berlusconi voor een recordbedrag Lentini heeft toegevoegd aan de toch al van kwaliteit barstende selectie van zijn club AC Milan.

We zijn al een Disneyland, schrijven de kranten vanmorgen in koor. Italië is één groot theater geworden waar iedereen zich vermaakt, ongeremd en zonder op de centen te letten, maar in de coulissen “beginnen de scheuren zichtbaar te worden in een systeem dat competiviteit, arbeidsplaatsen en marktaandelen in het buitenland verliest”, schrijft de Corriere della Sera.

De transfer van Lentini heeft een debat over waarden losgemaakt, over een dubbele moraal die de roep om besparingen combineert met een hoog consumptieniveau. Berlusconi, met zijn poging om alles te kopen, geeft volgens velen het verkeerde voorbeeld. “Hij heeft veel kwaliteiten, maar geen gevoel voor evenwicht,” zei Fiat-president Agnelli, die Lentini ook graag (voor Juventus) had gekocht maar zei dat hij nooit zoveel zou hebben uitgegeven.

De miljonair Lentini werd na een persconferentie gisteren met muntjes bekogeld. Niet eens zozeer omdat hij voor het grote geld heeft gekozen, maar omdat hij eerst had geroepen dat hij niet weg wilde bij Torino, waar hij van jongs af aan heeft gespeeld. “Lentini, hoer,” scandeerden de boze supporters.

De recordtransfer heeft nieuwe vraagtekens gezet bij de kant die het Italiaanse voetbal opgaat. Nadat Denemarken Europees kampioen is geworden, ontbrak het hier niet aan commentaren dat geld alleen geen kampioenen maakt. En Berlusconi wordt nu aangevallen omdat hij zijn bedrijfsmatige aanpak van het voetbal volgens sommigen te ver doorzet.

Lentini is een investering, zeggen de woordvoerders van Berlusconi's holding Fininvest. Met extra inkomsten van vriendschappelijke wedstrijden, meer abonnementen en reclame voor Fininvest is het niet eens ondenkbaar dat de investering zichzelf voor een groot deel terugbetaalt. Maar het gaat tegen het karakter van de sport in als deze bedrijfslogica helemaal wordt doorgezet, zoals Berlusconi doet wanneer hij pleit voor een andere organisatie van de cupwedstrijden omdat het niet juist zou zijn als iemand die veel heeft geïnvesteerd al in een van de eerste rondes wordt uitgeschakeld.

Niemand zit te wachten op een competitie waarvan de uitslag al bij voorbaat vast staat omdat alle sterren zijn gekocht door een of twee clubs. “Ik wil helemaal geen Milan dat alles koopt en alles wint, ik wil een Milan dat ook terecht kan komen in de B” (de eerste divisie), zo heeft een Milan-aanhanger aan Berlusconi geschreven.

Gianni Rivera, een voormalige sterspeler van Milan en nu parlementslid voor de christen-democratische partij, waarschuwt al een paar maanden tegen een "duopolie' van Milan en Juventus, de clubs met het meeste geld. “Het voetbal is aan het doodgaan,” zei hij gisteren. “We hebben een arrogante wereld opgebouwd, waar geld en macht meer tellen dan hart en fantasie.”

Een oplossing heeft Rivera ook niet meteen. Hij wijst erop dat de weerstand tegen veranderingen groot is, omdat het voetbal voor veel clubvoorzitters een belangrijk middel is om invloed en politieke macht te krijgen.

Op een persconferentie zei Lentini's zaakwaarnemer Pasqualin dat het cijfer van twaalf miljoen gulden per jaar bruto dat was genoemd, te hoog was. “Laten we zeggen dat het ongeveer de helft is,” zei Pasqualin. Maar hij voegde daaraan toe dat Lentini ook een contract heeft gesloten met het in Londen gevestigde bedrijf News Sports & Time, dat de reclame en sponsoring voor Lentini regelt. Pasqualin zei dat met dit contract erbij, Lentini's jaarinkomsten “minder ver van de genoemde cijfers” zijn. Omdat ook de eenmalige "welkomspremie' van 7,5 miljoen en de ongeveer 35 miljoen voor Torino niet worden beslist, komt het totale bedrag toch in de buurt van de honderd miljoen gulden.

    • Marc Leijendekker