In één jaar rijk

Voor de beginnende belegger is de beurs vaak een harde en vooral kostbare leerschool. Verkeerde koop- of verkoopbesluiten kunnen een flink gat slaan in je spaargeld. Gelukkig biedt de personal computer tegenwoordig uitkomst. Vanuit een comfortabele bureaustoel kan met behulp van een beurssimulatiespel heel wat ervaring worden opgedaan zonder daarbij financiële schade op te lopen. Bij voorbeeld met het in opdracht van levensverzekeraar Equity & Law ontwikkelde beleggingsspel "Penny wise or pound foolish'.

De speler heeft de opdracht met zijn startvermogen van honderdduizend gulden een zo hoog mogelijk rendement te halen. Gedurende maximaal acht speljaren kan hij door aandelen te kopen en te verkopen proberen te profiteren van een soms grillig koersverloop op de effectenbeurs. Daarbij is het noodzakelijk de beurskoersen scherp in de gaten te houden. Maar de belegger kan ook het toonaangevende financiële dagblad "De Courant' geen dag missen. Daar vindt hij de gegevens over de renteontwikkeling, de dollarkoers en verschillende korte economische nieuwsberichten. En als er echt iets heel bijzonders aan de hand is, komt een mededeling daarover automatisch op zijn beeldscherm.

Ik besluit een "high risk' beleggingsstrategie te volgen. Eerst maar eens wat informatie inwinnen over de negentien ondernemingen waarin ik mijn geld kan steken. Zo kom ik de onroerend-goedbeleggingsmaatschappij Ons huis tegen, de meubelfabrikant Interricht en het obligatiefonds No-rento. Niet bepaald fondsen waarvan ik spectaculaire koersschommelingen verwacht. Daarvoor komen eerder aandelen in aanmerking van bedrijven als Professional capital (een klein beginnend "venture capital (risico kapitaal) bedrijf'), Turbo-tech (een jong "high-tech' bedrijf, gespecialiseerd in laser-gestuurde snijmachines voor de kledingindustrie) en Ultrasoft. Ik kies voor Ultrasoft, een softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in expertsystemen, netwerken en vijfde generatie talen. Mijn hele vermogen beleg ik in 1470 aandelen. De koers is op dat moment 68 gulden per aandeel.

Vol spanning wacht ik op de dingen die gaan komen. Tussendoor even de krant raadplegen. Geen schokkend nieuws. Twee weken later is de koers van mijn aandelen al opgelopen tot 74 gulden. Mijn vermogen is gegroeid tot bijna 109.000 gulden. Niet slecht. De beurskoers blijft zich zonnig ontwikkelen. Na ruim zes maanden staat Ultrasoft al op 127 gulden. Intussen blijk ik ook nog over 2980 gulden in contanten te beschikken. Dat moet mijn aandeel in de winst van Ultrasoft zijn, het dividend op mijn aandelen. Zonde om dat zo maar te laten liggen. Ook dat geld steek ik in de software-ontwikkelaar. Zo word ik slapend rijk.

Maar wat kan stijgen, kan ook dalen. Is het niet de hoogste tijd winst te pakken en mijn geluk in een andere fonds te testen? Bijna te laat! Ultrasoft is gezakt naar 109 gulden. Snel verkopen. Mijn tot ruim 160.000 gulden gegroeide vermogen steek ik in Professional capital. Ook dat blijkt een treffer te zijn. Ik koop ze voor 93 gulden per aandeel en twee weken later zijn ze al gestegen tot 104 gulden. Goed dat ik de krant bijhoud. De directeur van Professional capital heeft zich dusdanig misdragen dat de grootste geldschieter van het bedrijf zijn vertrouwen in het management heeft verloren. Ik ben nog net op tijd om mijn aandeeltjes op de beurs te gooien. De verkoopprijs van 115 gulden levert me toch nog een vette winst op. En zie je wel, een paar dagen later zakt de koers naar 105 gulden. Na een jaar spelen (acht jaar high risk vond ik wat al te lang) beoordeelt het programma mijn prestatie. Mijn eindvermogen heb ik op iets meer dan 200.000 gulden weten te brengen. Met een rendement van 101 procent zit ik dik boven de norm van 14 procent die het programma stelt.

Zou ik soms onvermoede grote kwaliteiten als belegger hebben? Mag ik binnenkort een telefoontje van Equity & Law ontvangen of ik misschien bereid ben tegen een vorstelijk salaris de leiding van hun beleggingsfonds over te nemen? De uitkomst geeft eerder reden te twijfelen aan het werkelijkheidsgehalte van het programma. Om de geluksfactor zoveel mogelijk uit te schakelen heb ik nog een aantal simulaties uitgeprobeerd. En steeds weer bleken mijn resultaten huizenhoog uit te steken boven hetgeen de ontwerpers van het programma beschouwen als een normaal rendement. Niet ten onrechte waarschuwt het programma dat de makers niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen als het programma als leidraad wordt gebruikt voor daadwerkelijke transacties.

Dit neemt niet weg dat "Penny wise or pound foolish' een mooi en spannend simulatiespel is. Met een druk op de knop krijg je een keurige grafiek van de koersontwikkeling. Een overzicht van de samenstelling van je portefeuille? Geen probleem. Jammer daarom dat de verzekeraar dit spel uitsluitend beschikbaar stelt aan Nivra-accountants en een aantal verzekeringskantoren.

    • Jan Pleus