Hockeybond benadert Bellaart als manager

ROTTERDAM, 2 JULI. Bob-Jan Hillen heeft wegens privé-omstandigheden bedankt als manager van het Nederlandse hockeyteam. Hij maakte nog wel de oefentrip met Oranje naar Maleisië mee, waarvan de ploeg afgelopen zaterdag terugkeerde. De hockeybond heeft gisteren Joost Bellaart als opvolger benaderd. Hij is de enige kandidaat.

Bellaart heeft interesse, maar zijn werkgever, het Haagse adviesbureau Winkelman en Van Hessen, moet nog toestemming geven. “Ik wil graag helpen”, is de eerste reactie van Bellaart. Het feit dat hij in zijn carrière nog niet eerder Olympische Spelen meemaakte is voor hem ook een belangrijke overweging de functie te aanvaarden.

Bellaart vormde als teammanager een gouden koppel met bondscoach Hans Jorritsma bij het WK van 1990 in Pakistan. Daarna namen beiden afscheid. Jorritsma keerde een jaar geleden als opvolger van Rob Bianchi terug op de bank. Bellaart werd ook gevraagd, maar het ontbrak hem aan tijd. Toen werd Hillen, een ex-international, aangesteld. Bellaart was sinds mei wel betrokken bij de begeleiding van de nationale ploeg. Hij trainde de keepers.

Voor Bellaart zou het de derde keer worden dat hij als manager werkzaam is bij Oranje. Hij bekleedde die functie van 1984 tot '86 met Wim van Heumen als bondscoach en van 1988 tot '90 naast Jorritsma. Volgens Bellaart is het uitgesloten dat hij na de Olympische Spelen doorgaat als manager.

De Nederlands elftalselectie traint deze week dagelijks op het veld van HGC in Wassenaar. Aanvaller Erik Parlevliet is er niet bij. Hij moet een week absolute rust houden in verband met een in Maleisië opgelopen rugblessure. Daarom heeft Jorritsma het moment dat hij de namen van de twee afvallers voor de Olympische Spelen bekendmaakt uitgesteld. Met Parlevliet bestaat de selectie uit achttien spelers. Er mogen er zestien mee naar Barcelona. De ploeg vertrekt op 21 juli. Daarvoor worden er op 17 en 18 juli in Den Haag nog twee interlands tegen Argentinië gespeeld. In Barcelona wordt nog tegen titelhouder Groot-Brittannië geoefend.