Herhaling van overleg Moldavië

MOSKOU, 2 JULI. De Moldavische president Mircea Snegur hoopt met president Boris Jeltsin van Rusland alsnog tot overeenstemming te komen over een serieus vredesplan. Zaterdag vliegt Snegur naar Moskou voor besprekingen met Jeltsin.

Vorige week kwamen Snegur en Jeltsin op een topconferentie van alle Zwarte-Zeelanden in Istanbul ook al tot een akkoord over het beëindigen van de gevechten in en om de afgescheiden Dnjestr-republiek. Maar het staakt-het-vuren, waarover ze het toen eens werden, hield nog geen dag stand. Nog altijd gaat de strijd om de strategische plaatsen langs de Dnjestr-rivier, met name de stad Bender, gewoon door. Snegur concludeerde daarna dat een oplossing van het conflict, waarin volgens hem Russische legereenheden actief zijn betrokken, zo goed als “onmogelijk” leek te worden.

Bender is van cruciale betekenis omdat in deze in meerderheid Russische stad op de Moldavische rechteroever eenheden van het veertiende leger van Rusland zijn gestationeerd. Dit veertiende leger, dat sinds begin deze week onder commando staat van de Afghanistan-veteraan en brigade-generaal Aleksandr Lebed, heeft tot nu toe officieel steeds verklaard zich “neutraal” te willen opstellen maar bereid te zijn tot openlijke interventie. Een van de aanleidingen daarvoor leek deze week een, door het Russische persbureau TASS gemelde, aanval van Moldaviërs op de delegatie waarnemers die de VN heeft gestuurd. De regering in Chisinau heeft deze beschuldiging gisteren echter categorisch van de hand gewezen.

De nieuwe premier van Moldavië, André Sangeli, heeft gisteren eveneens verklaard bereid te zijn tot een “vreedzame en constitutionele oplossing”. Volgens Sangeli is Rusland heimelijk weliswaar allang partij in de oorlog. Maar een “gemeenschappelijke basis” voor onderhandelingen behoort nog altijd tot de mogelijkheden, aldus de premier. Sangeli volgde deze week minister-president Valeriu Muravski op die eind vorige maand aftrad wegens zijn falende sociaal-economische beleid.