Heineken, Fokker en Olies gevraagd

AMSTERDAM, 2 JULI. De winst die de aandelenkoersen op Wall Street gisteren boekten, zorgde vandaag voor een gunstig sentiment op een licht nerveuze Amsterdamse effectenbeurs. Fokker, Heineken en Koninklijke Olie sprongen met flinke koerswinst het meest in het oog.

AMSTERDAM Koninklijke Olie was zeer in trek nadat het gerenommeerde Amerikaanse effectenhuis Lehman Brothers de koopaanbeveling van het oliefonds verder had opgetrokken. Lehman plaatste de Olies op haar lijst van de tien meest ondergewaardeerde fondsen. Koninklijke won vanochtend 1,30 gulden.

Heineken steeg, bij slecht weer en een gebrek aan overnamegeruchten, toch 1,70 gulden zodat handelaren moesten gissen naar een verhaal achter de koerswinst. Sinds 7 januari is het bierfonds gestegen van 125,68 gulden tot 169 gulden vanmorgen. De omzetten waren klein.

Fokker had vanmorgen te maken met wat inhaalvraag. Na de koersval van gisteren trok de koers vanmorgen bijna een gulden aan nadat Fokker een verhaal in de financiële pers over een mogelijk liquiditeitsprobleem bij de vliegtuigbouwer met klem had ontkend. Aan het begin van de middag was het aandeel Fokker 31,10 gulden waard.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren fors hoger in de verwachting dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, vandaag een renteverlaging zal aankondigen. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde steeg 35,58 punten tot 3354,13.

LONDEN Een grote verkoopgolf drukte de aanvankelijke winst van de Britse aandelenkoersen bij opening naar een licht verlies. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 27,3 hoger sloot op 2.493,9, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 0,1.

FRANKFURT De Duitse beurs liet zich vandaag inspireren door hogere koersen op Wall Street en in Tokio. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,63 hoger sloot op 1.756,26, stond omstreeks het middaguur op een winst van 11,13.

TOKIO De beurs van Tokio boekte voor de derde achtereenvolgende dag vooruitgang. Het Nikei-225-koersgemiddelde sloot vandaag 432,56 hoger op 16.757,63, een winst van ruim 2,5 procent. Geruchten over een rentedaling en de sterke yen hadden een positieve invloed op de Japanse beurshandel.